Your browser doesn’t support HTML5
Mă întreb dacă Florin Cîțu încă mai crede că la recentul congres al liberalilor a obținut o mare victorie și că România este condusă în continuare de un guvern competent. Ambiția sa nemăsurată, planurile sale de acaparare totală a puterii, planuri încurajate de președintele Iohannis, au dus țara într-o criză profundă, ale cărei consecințe pot fi grave și de durată. Despărțirea de principalul partener de la guvernare, USR-PLUS, face din cabinetul Cîțu o victimă sigură la iminentele moțiuni de cenzură care vor fi votate în parlament.
### Vezi și... ### România: Un ciolan prea mic pentru o foame atât de mareActualmente cu jumătate dintre miniștri având statut de interimari, cabinetul Cîțu nici măcar nu mai poate da iluzia că guvernează. Premierul mizează, probabil, pe faptul că social-democrații nu au nici un chef, în aceste momente complicate, să se afle la conducerea țării. Calculul său are însă toate șansele să fie greșit deoarece în ipoteza unor alegeri anticipate actuala opoziție va obține, cu certitudine, un scor confortabil. De unde se credea că liberalii vor guverna fără probleme patru - sau chiar opt - ani, iată că politica lor nesăbuită îi poate readuce la putere pe nu mai puțin mediocrii și corupții social-democrați.
Cu un USR-PLUS care nu acceptă refacerea alianței decât cu condiția ca Florin Cîțu să nu mai fie prim-ministru...
Cu un USR-PLUS care nu acceptă refacerea alianței decât cu condiția ca Florin Cîțu să nu mai fie prim-ministru, cu un UDMR oportunist și care, numeric, nu prea contează în parlament, cu un partid extremist – AUR – care speculează nemulțumirile și frustrările oamenilor, Partidului Național-Liberal nu i-ar rămâne decât să solicite clemență de la social-democrați, pretextând că în joc sunt binele și viitorul națiunii. Ar fi o probă de demagogie pe care nici cei mai fideli susținători ai liberalilor nu ar mai valida-o. Să nu uităm însă că precedente există. Și nu mă îndoiesc că în preajma lui Cîțu sunt lideri ce ar accepta orice compromisuri.
### Vezi și... ### România: două moțiuni de cenzura împotriva guvernului condus de Florin CîțuPeste toate, a venit scadența unei campanii de vaccinare care debutase promițător și a continuat catastrofal. S-a văzut clar că pentru Cîțu și ai lui importantă era nu combaterea pandemiei ci cucerirea puterii absolute în partid. Cifrele contaminărilor și ale persoanelor internate în stare gravă la terapie intensivă sunt, zi după zi, tot mai alarmante. La coada Europei și în această privință, România riscă să devină, din punct de vedere sanitar, un stat nefrecventabil, tocmai acum când majoritatea țărilor occidentale au depășit punctul critic și adoptă măsuri de relaxare. România pare o corabie în derivă care, din cauza multelor avarii, ia apă și e în pericol să se scufunde: imaginea e descurajantă dar trebuie să privim adevărul în față, oricât de neplăcut ar fi el.