Parlamentele român și moldovean s-au întrunit la Chișinău azi, într-o primă ședință comună întâmplată în ultimele decenii, la o zi după ce Comisia Europeană a recomandat pentru Moldova statutul de țară candidată.
Salutându-i pe deputații din cele două foruri legislative, Maia Sandu, șefa statului moldovean, a spus că R. Moldova contează ca niciodată pe sprijinul României pentru realizarea celui mai important proiect al său, integrarea în UE:
„Decizia Comisiei Europene de a recomanda acordarea statutului de candidat este o noutate foarte bună pentru noi, dar știm că cel mai important lucru urmează să se întâmple săptămâna viitoarea, la reuniunea Consiliului European”, a spus ea.
„Vă rugăm să mergeți în instituțiile europene, să contactați colegii dvs. din țările europene și să le spuneți că Moldova împărtășește valorile europene și merită să devină parte a ei”, a mai spus Sandu.
### Vezi și... ### Document: Avizul UE despre candidatura MoldoveiClasa politică românească sprijină necondiționat parcursul european al R. Moldova, i-a răspuns în discursul său din timpul reuniunii Florin Cîțu, președintele Senatului de la București.
„Am încrederea foarte mare că la Consiliul European de săptămâna viitoare vă va fi acordat statutul de țară candidat”, a mai spus el.
### Vezi și... ### Comisia Europeană recomandă ca Ucraina și R.Moldova să devină candidate la admiterea în UEParlamentele celor două țări au semnat o declarație comună, care reafirmă sprijinul românesc pentru procesul de integrare europeană a R. Moldova, dar și pentru consolidarea securității.
Marcel Ciolacu, președinte al Camerei deputaților, a declarat la rândul lui că împreună cu partenerii din NATO și UE, România răspunde apelului lansat de R. Moldova pentru a-i oferi suport în dezvoltarea capabilităților pentru apărare țării:
„Avem nevoie de o Moldovă puternică, stabilă și independentă de influențele externe, pe care noi și Europa să ne bazăm”, a spus Ciolacu.
Blocul comuniștilor și socialiștilor care deține 32 de mandate de deputați în legislativul moldovean a declinat participarea la reuniunea de astăzi a celor două parlamente, spunând într-o declarație în ajun că ar fi o reuniune „neconstituțională”, prin care conducerea R. Moldova ar demonstra că nu e capabilă să guverneze de-sine-stătător.
### Vezi și... ### Chișinăul salută recomandarea CE și acceptă condițiile. Maia Sandu: „Ne angajăm să muncim din greu”