Compania rusească Transneft, care deține monopolul transportului de petrol și grupul energetic maghiar MOL, a anunțat că livrările de țiței prin conducta Drujba sunt pe cale de a se relua, după o oprire de aproape o săptămână cauzată de complicații financiare legate de sancțiunile internaționale.
Este vorba despre livrările de petrol printr-o ramură sudică a oleoductului Drujba care trece prin Ucraina şi deserveşte trei state europene fără acces la mare, Ungaria, Slovacia şi Cehia. În mod normal, Rusia furnizează aproximativ 250.000 de barili pe zi celor trei state.
Transneft a declarat că Ucraina a suspendat fluxurile de petrol rusesc către cele trei țări începând cu 4 august, deoarece plata pentru tranzit nu a putut fi procesată din cauza sancțiunilor europene impuse băncilor rusești, după lansarea invaziei în Ucraina.
Pe 10 august, MOL a declarat că taxa de tranzit a fost plătită și fluxul poate fi reluat în câteva zile.
Slovacia a anunțat și ea reluarea livrărilor de petrol, Cehia nu a făcut pentru moment nici o precizare, dar anterior ministrul ceh al Industriei Jozef Sikela afirmase că rafinăriile din țară nu sunt afectate de suspendarea livărilor, având suficiente rezerve.
Livrările de petrol rusesc spre Polonia şi Germania, printr-o altă ramură a oleoductului Drujba, care trece prin Belarus, „se derulează în mod normal", a mai informat Transneft.
În pofida ofensivei militare lansată de Rusia în Ucraina la finele lunii februarie, petrolul şi gazele naturale ruseşti continuă să treacă prin Ucraina spre Uniunea Europeană, în condiţiile în care mai multe state membre UE sunt puternic dependente de hidrocarburile ruseşti. Tranzitul hidrocarburilor rusești aduce și Ucrainei venituri de miliarde de dolari pe an.
De la lansatea invaziei ruse în Ucraina, țările UE au decis să-și reducă substanțial dependența energetică de Rusia.
În luna iunie, Uniunea Europeană a impus un embargo treptat pe importul de petrol rusesc, în primul rând pe cel adus cu petroliere. Aprovizionarea cu petrol prin oleoductul Drujba a fost autorizată „temporar", o concesie făcută premierului ungar Viktor Orban, a cărui ţară depinde în proporţie de 65% de petrolul rusesc ieftin.
Astăzi, 11 august, a intrat în vigoare embargoul UE pe importurile de cărbune din Rusia, sursă însă relativ nesemnificativă de energie pentru țările membre.
Rusia a sistat sau redus substanțial livrările de gaz către mai bine de jumătate din țările membre ale UE, invocând probleme tehnice la gazoductul Nord Stream 1, dar și refuzul unor clienți europeni de a-și achita plățile în ruble, așa cum cere o hotărâre din martie a președintelui Vladimir Putin.