FMI: 2023 va fi un an al recesiunii

Sediul FMI la Washington (foto arhivă).

Fondul Monetar Internațional (FMI) și-a redus marți prognoza de creștere globală pentru 2023, citând mai mulți factori: războiul din Ucraina, explozia prețurilor la energie și alimente, inflația galopantă și creșterea ratei dobânzilor. În aceste condiții, FMI avertizează că situația economică s-ar putea înrăutăți semnificativ anul viitor.

Cele mai recente previziuni ale Fondului arată că o treime din economia mondială se va contracta probabil până anul viitor.

„Cele mai mari trei economii, Statele Unite, China și zona euro vor continua să stagneze”, a declarat economistul șef al FMI, Pierre-Olivier Gourinchas, într-un comunicat. „Pe scurt, răul mai mare vine la anul și mulți oameni se vor confrunta în 2023 cu o recesiune”.

FMI a declarat că creșterea PIB-ului global va încetini anul viitor la 2,7%, comparativ cu previziunile de 2,9% din iulie, deoarece ratele mai mari ale dobânzilor încetinesc economia Statelor Unite, Europa se luptă cu creșterea prețurilor la gaze și China se confruntă cu un blocaj prelungit din cauza politicii sale de „zero COVID-19” și a crizei din sectorul imobiliar.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.