Consiliul de directori executivi al FMI a aprobat decizia după finalizarea celei de a cincea evaluări a programului de țară susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF), și a primei evaluări a programului susținut de Mecanismul de finanțare pentru reziliență și durabilitate (RSF).
Potrivit estimărilor FMI, redresarea economiei moldovene în urma șocurilor multiple a fost mai lentă decât s-a anticipat, creșterea economică fiind în 2023 mai mică decât s-a preconizat, iar în anul 2024 - și mai modestă. Deși inflația se menține în limitele stabilite de Banca Națională a Moldovei, riscurile rămân mari și este posibilă înrăutățirea situației, dar pe termen mediu se așteaptă o creștere economică relativ robustă, potrivit unui comunicat al instituției.
Experții FMI au constatat că programul de țară se realizează, în linii mari, conform parametrilor conveniți, însă autoritățile moldovene ar trebui să mențină un „ritm puternic” al reformelor.
În urma discuțiilor de la Washington din 28 iunie, din cadrul Consiliului de directori executivi, Kenji Okamura, directorul adjunct al FMI, a declarat că autoritățile de la Chișinău ar trebui să se concentreze în continuare pe „consolidarea planurilor pentru situații neprevăzute și pe menținerea unor politici agile, pe consolidarea securității energetice și pe promovarea reformelor favorabile creșterii economice, proces sprijinit de obiectivul aderării la UE”.
- Te-ar putea interesa și: Un nou program al Băncii Mondiale pentru R. Moldova, în valoare de 40 de milioane de dolari
FMI recomandă Chișinăului, între altele, măsuri de consolidare bugetară, acumularea rezervelor și menținerea sustenabilității datoriei de stat, având în vedere scăderea preconizată a volumului finanțării din surse externe pe termen mediu, dar și reforme care să consolideze autonomia și responsabilitatea Băncii Naționale a Moldovei.
Experți FMI menționează că sunt necesare și progrese continue în reformele anticorupție. Adoptarea legii prin care va fi creată curtea anticorupție, măsură care urmează a fi realizată în această vară, ar fi un pas în direcția necesară. Autoritățile vor trebui să asigure funcționalitatea noii curți într-o manieră rapidă și eficientă, se mai arată în comunicatul instituției financiare.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te