FMI oferă Moldovei 27 de milioane de dolari

Sediul central al Fondului Monetar Internațional din Washington, SUA

Fondul Monetar Internațional (FMI) a finalizat evaluarea programului de finanțare a Republicii Moldova și a decis să acorde 27 milioane de dolari pentru „realizarea reformelor esențiale pentru sporirea rezilienței țării și acoperirea cheltuielilor socio-economice”, anunță guvernul.

Autoritățile de la Chișinău precizează că finanțarea este necesară în situația în care războiul din Ucraina continuă să afecteze Republica Moldova. Este vorba de inflația record înregistrată în ultimele luni, creșterea prețurilor la alimente și energie, precum și riscurile legate de criza energetică.

### Vezi și... ### Guvernatorul BNM: „Nu mai suntem fruntași la ritmul de creștere a inflației”

Consiliul de directori al FMI a salutat politicile promovate de autorități în sprijinul celor mai vulnerabile categorii de populație, accentuând nevoia „extinderii bazei de impozitare internă și avansării reformelor în domeniul energiei și al întreprinderilor de stat”, se arată în comunicatul emis de guvern.

De asemenea, FMI a reiterat că, „pentru a face față șocurilor ce pot deveni mai persistente, va fi extrem de important de a asigura în continuare flexibilitatea cursului de schimb și menținerea rezervelor valutare adecvate”.

Potrivit FMI, în perioada următoare se așteaptă o stagnare economică, iar inflația va rămâne înaltă, pe fundalul creșterii prețurilor la produsele alimentare și resursele energetice. „Deși se atestă semne de reziliență, deficitul contului curent și deficitul bugetar vor crește considerabil în anul curent”, mai precizează FMI.

### Vezi și... ### Rectificare bugetară anticriză: puterea mărește alocațiile sociale înainte unei ierni grele