FMI și-a redus prognoza de creștere economică globală pentru 2021

Fondul Monetar Internațional (FMI) și-a redus prognoza de creștere economică globală pentru 2021 la 5,9%, invocând „incertitudinea cu privire la cât de repede poate fi depășită pandemia [de coronavirus de tip nou].”

În cea mai recentă ediția a raportului Perspectiva Economică Mondială, FMI a redus cu 0,1 puncte procentuale propria proiecție anterioară din iulie, în parte pentru că „economiile avansate” sunt afectate de întreruperea lanțurilor de furnizare, mai ales cu originea în Asia, în ultimele luni.

Gita Gopinath, director de cercetare al FMI, a declarat că „recuperarea economică globală continuă, dar impulsul a slăbit”.

FMI a mai declarat că se așteaptă ca cea mai mare economie din lume, SUA, să crească cu 6% în acest an, reducând cu un punct procentual perspectivele din iulie; China, cea de-a doua cea mai mare economie, ar urma să crească cu 8%.

### Vezi și... ### Creștere economică de 7% estimată pentru anul acesta în R.Moldova

Zona euro se așteaptă la o creștere de 5%, deși creșterea așteptată a Germaniei cu 3,1% va rămâne în urmă față de alte țări-membre, ca Franța și Italia, unde este posibilă o creștere de aproximativ 6%.

Națiunile mai puțin dezvoltate vor avea probabil o creștere redusă datorită a ceea ce FMI a etichetat „marea diviziune a vaccinurilor” la scara lumii și „diferențelor mari în sprijinul politic” pentru cheltuielile fiscale necesare compensării impactului restricțiilor pandemice și repornirii economiilor.

Gopinath a avertizat la „o divergență periculoasă” în perspectivele de creștere între economiile avansate și economiile cu venituri mai mici.

FMI se mai așteaptă ca „produsul agregat” al economiilor avansate să revină pe calea „pre-pandemie” în 2022 și să-l depășească cu 0,9% în 2024 pe cel dinaintea pandemiei. Economiile emergente se vor afla însă și în 2024 cu 5,5% sub „pragul pandemic”.