CITA, Rusia -- În anii din urmă, orașul Cita din estul Siberiei a marcat sărbătoarea Anului Nou cu concursuri de sculpturi în gheață, la care luau parte meșteri din toată regiunea Zabaikalie, transformând blocuri de gheață în statui ale lui Ded Moroz (Moș Gerilă) și ale nepoatei sale Snegurocika (Fata de Zăpadă), și în alte simboluri ale celei mai iubite sărbători din calendarul rusesc.
„În fiecare an fac o poveste de Anul Nou”, spune unul dintre sculptori, care a cerut să fie identificat drept Vladimir, de teamă că va avea de suferit de pe urma faptului că a vorbit. „Anul acesta fac una militară. Nu e concurs anul ăsta, doar ne-au chemat și ne-au spus ce să facem”.
Rezultatul e un grup de 24 de sculpturi în gheață și plastic reprezentând soldați ruși în uniforme de luptă, împreună cu tobogane de gheață și alte distracții decorate cu simboluri ale războiului Rusiei contra Ucrainei învecinate.
Pentru a marca sărbătoarea anul acesta, cu războiul din Ucraina durând mult mai mult și fiind mai costisitor decât anticipase Moscova când a lansat invazia neprovocată în februarie, autoritățile de la Cita au creat un program cu tema „Împreună în Noul An”, folosind litera latinească „V”, care a devenit unul dintre simbolurile Kremlinului de sprijin pentru președintele Vladimir Putin și pentru războiul din Ucraina.
Potrivit ministrului Culturii din regiunea Zabaikalie, Irina Levkovici, „ideea generală a sărbătorii” este de a inculca ideea că regiunea este „alături de Rusia; alături de noile teritorii [anexate ilegal în Ucraina]; alături de familiile soldaților mobilizați și de eroii Rusiei”.
Sculpturile „arată sărbătoarea Anului Nou ca imagine a unei vieți prietenoase și pașnice”, adaugă Levkovici.
„În zilele noastre poți fi pedepsit pentru orice opinie”, spune sculptorul în gheață Vladimir când a fost întrebat de această inițiativă. „Dar într-un cuvânt, sigur că ne-am săturat de război. De ce avem nevoie de el aici. Copiii mei vor o sărbătoare, nu război”.
Un alt sculptor, care și-a dat numele de Alexandr, e de acord, spunând că a încercat să le convingă pe autorități să renunțe la ideea de a militariza sărbătoarea.
„Credeți că m-a ascultat cineva? Au primit un ordin de sus, așa că i-au dat drumul. Îi pregătim pe oameni pentru încă un an de război”, spune Alexandr.
Soldații din plastic costă o grămadă de bani
Autoritățile regionale au alocat 6,8 milioane de ruble (105.000 dolari) pentru acest proiect, în contextul multelor relatări despre soldații mobilizați trimiși în luptă fără echipament adecvat și despre apelurile făcute civililor ca să doneze ciorapi, produse pentru igienă, lenjerie termică și alte lucruri esențiale pentru trupe.
Anastasia (18 ani), elevă din Cita, a declarat Europei Libere că i-au plăcut sculpturile. „Nu putem închide ochii la ce se întâmplă”, spune ea, adăugând că fratele ei și soțul surorii sale au fost mobilizați recent, iar familia lor a fost obligată să facă o chetă ca să adune bani pentru uniformele și echipamentele lor.
„Da, armata are o problemă cu asta”, spune ea. „Da, soldații ăștia din plastic costă o grămadă de bani, în timp ce băieții noștri trebuie să-și cumpere totul singuri. Pe de altă parte însă, cine garantează că banii ăștia [dați pe soldații din plastic] s-ar fi dus la soldații noștri [adevărați]? Cel puțin soldații ăștia stau în picioare aici. Lumea se va uita la ei și își va aminti de băieții noștri și se va ruga ca războiul să se termine la anul”.
Multe orașele din Rusia au anulat sărbătorirea în public a Anului Nou, pentru a face economii din cauza războiului. Dmitri Denisov, primarul de la Kaluga, localitate sitiuată cam la 250 de kilometri sud-vest de Moscova, a anunțat că toate sărbătorile de iarnă din oraș, cu excepția evenimentelor pentru copii, vor fi anulate.
„Vom direcționa toate fondurile eliberate pentru sprijinirea locuitorilor din Kaluga care au fost mobilizați”, a anunțat Denisov pe rețelele de socializare.
Oficialitățile de la St Petersburg, regiunea Tomsk, Republica Saha (Iacuția), Iaroslavi, Nijni Novgorod, au luat decizii similare.
„Sau orbi, sau nebuni”
Kira Antonova e o fată de 18 ani, născută la Cita, care s-a refugiat în septembrie în Kazahstan din cauza opoziției sale față de situația politică din Rusia și față de războiul din Ucraina.
„Mi-am făcut bagajele și am plecat literalmente în trei zile”, a declarat ea Europei Libere. „A fost o chestiune de autoconservare… Am vrut doar să fug într-o lume unde poți vorbi deschis despre război, unde poți ajuta victimele, unde poți protesta și unde opoziția ta înseamnă ceva”.
Revenind la Cita ca să-și petreacă sărbătorile cu părinții ei, Antonova numește statuile soldaților „o nebunie de neînțeles, pe care ei o numesc patriotism”. „N-am crezut că e posibil să se degradeze mai mult, dar se pare că e”, a declarat ea Europei Libere.
„Stau să mă gândesc: care e mesajul? Ce vor să spună?… Că suntem un stat polițienesc? Că în curând vom avea soldați patrulând pe străzi? Că anul care vine va fi unul greu?”
„Oamenii sunt sau orbi, sau nebuni”, e concluzia Kirei Antonova.
Un alt locuitor din Cita care admiră soldații de gheață a spus că se numește Nikolai și afirmă că apreciază eforturile oficialităților regionale.
„E un război care are loc și noi nu trebuie să uităm de gloria războinicilor noștri”, spune el.
Nikolai adaugă că a vorbit cu cei care se ocupă de recrutările în armată acum două săptămâni care i-au spus să se pregătească de noi mobilizări.
„I-au trimis pe toți cei mobilizați deja și se pregătesc pentru alții. Și când nu va mai rămâne nimeni de recrutat, vor trebui să-i trimită pe ăștia”, spune el arătând spre sculpturile de gheață.
„Se spune că felul cum îți petreci Anul Nou e felul cum îl vei trăi. Se pare că războiul va continua”.
Articol scris de Robert Coalson pe baza relatărilor de la RFE/RL's Siberia.Realities