Focarul de rujeolă din raionul Sângerei se extinde

Specialiștii ANSP atenționează că rujeola este o infecție virală extrem de contagioasă, care poate duce la complicații grave, cum ar fi pneumonia sau meningita.

De la începutul acestui an, 53 de persoane din satul Sângereii Noi, raionul Sângerei, s-au îmbolnăvit de rujeolă. Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) spune că desfășoară o amplă campanie de informare în localitate. În total, în R. Moldova sunt înregistrate 138 de cazuri de rujeolă.

Potrivit ANSP, cei 53 de copii și adolescenți care nu au fost vaccinați împotriva rujeolei din raionul Sângerei provin din familii numeroase și au vârste cuprinse între doi și 19 ani.

În luna iunie, medicii din cadrul ANSP și experți ai Biroului de țară al Organizației Mondiale a Sănătății au mers în localitatea Sângereii Noi pentru a discuta cu părinții despre măsurile antiepidemice și de prevenire a răspândirii infecției cu rujeolă.

Astfel, în perioada 20 iunie - 2 iulie, în comună au fost vaccinate împotriva rujeolei 57 de persoane (preponderent copii), inclusiv 32 de copii vaccinați cu prima doză.

De asemenea, campania de informare și vaccinare se desfășoară și în localitățile Marinești și Trifănești din aceleași raion.

Un alt focar de rujeolă este în Chișinău, spun autoritățile, unde s-au înregistrat peste 55 de cazuri. Alte teritorii afectate de rujeolă sunt: Fălești, Ștefan Vodă, Ungheni, Orhei, Drochia, Dondușeni, Râșcani, Ialoveni, Bălți.

Rujeola este o infecție virală extrem de contagioasă, care poate duce la complicații grave, cum ar fi pneumonia sau meningita. Maladia se manifestă prin febră înaltă, ochi inflamați, frică de lumină, lăcrimare, eliminări nazale, tuse uscată. În a treia sau a patra zi de boală, apar pete roșii pe piele, inițial, în regiunea feței și a gâtului, iar apoi se extind pe tot corpul.

Nu există un tratament specific contra rujeolei, dar boala poate fi prevenită prin vaccinare. Aceasta se face gratuit, la vârstele de 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani.

Ultima dată, R. Moldova s-a confruntat cu o epidemie de rujeolă în anul 2018.

În România, numărul cazurilor înregistrate de rujeolă depășește 20 de mii, iar pentru 19 persoane, boala a fost fatală.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te