Forța Fermierilor cere control prelungit pentru importul cerealelor din Ucraina, amenințând cu noi proteste

Protest al asociației „Forța Fermierilor” în fața ministerului Agriculturii în august 2023.

Asociația Forța Fermierilor a cerut de urgență autorităților R. Moldova să prelungească procedura de licențiere a importurilor de cereale și oleaginoase din Ucraina și a avertizat că lipsa de acțiuni din partea executivului ar putea provoca un nou protest din partea agricultorilor.

Într-o scrisoare adresată Guvernului, Ministerului Agriculturii și comisiei de resort a Parlamentului, din 26 iunie, agricultorii au atenționat că dacă nu se va da curs cererii, persistă riscul ca mulți fermieri moldoveni să înregistreze pierderi financiare din cauza concurenței neloiale cu importatorii ucraineni.

„Mai atragem atenția că importul liber de cereale și oleaginoase ar aduce un risc enorm de interzicere a exportului cerealelor și oleaginoaselor din R. Moldova pe piața României, care suspectează reexportul producției din Ucraina prin Moldova”, spun reprezentanții asociației, care au solicitat, printre altele, o întrevedere de „urgență” cu prim-ministrul Dorin Recean și Comisia parlamentară pentru Agricultură.

La 27 iunie, în cadrul unei emisiuni televizate, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a declarat că instituția pe care o conduce monitorizează [importurile de cereale ucrainene]. „Până acum este import zero de grâu sau alte tipuri de produse. De abia acum s-a început secerișul”, a menționat ministrul.

Tot în contextul solicitării făcute de fermieri, membrul cabinetului de miniștri a adăugat că: „politicile izolaționiste pot lovi în exportatorii moldoveni” și pot afecta relațiile cu statele partenere.

Măsura de licențiere a importului de cereale și oleaginoase a fost introdusă pentru prima dată la 11 octombrie 2023 și a fost funcțională pe perioada stării de urgență (până pe 31 decembrie 2023) Următoarea decizie de menținere a acestei măsuri a fost luată pe 5 ianuarie 2024 și extinsă pe 8 aprilie, cu termen-limită până pe 26 iunie, transmite IPN.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare precizează că reglementarea prin licențiere poate fi realizată pe un termen de cel mult 3 luni, care poate fi prelungit o singură dată cu cel mult încă 3 luni. Prin urmare, perioada maximă pentru care a putut fi aplicată licențierea importului de cereale și oleaginoase a atins termenul-limită.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te