„Forța Fermierilor” cere Guvernului să majoreze fondul de subvenționare a agriculturii

Imagine de la unul din protestele organizate de asociația „Forța Fermierilor” din toamna - iarna 2023-2024.

Asociația „Forța Fermierilor” a cerut Guvernului să majoreze fondul de subvenționare a agricultorilor sau să prioritizeze plata subvențiilor către fermierii micro, mici și mijlocii. Ministerul Agriculturii a confirmat că a cerut Ministerului Finanțelor suplinirea fondului la următoarea rectificare.

Reprezentanții Asociației susțin că o mare parte din subvențiile solicitate de fermieri au fost deja debursate, iar suma rămasă nu ar fi suficientă pentru a acoperi valoarea totală a cererilor pentru subvențiile acordate post-investiții.

În 2024, autoritățile au alocat 1,6 miliarde de lei pentru fondul de subvenționare, iar potrivit datelor publicate de Agenția pentru Intervenții și Plăți în Agricultură (AIPA) pe 3 iunie, peste 68% din suma alocată a fost deja debursată, diferența rămasă fiind estimată la 470 de milioane de lei.

„Deficitul existent ar fi minim de 230 de milioane de lei”, susțin reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor”, care notează că fără o eventuală majorare sistemul de subvenționare și cel agricol ar putea ajunge la colaps.

Contactați de Europa Liberă, reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare au declarat că, în prezent, în fondul de subvenționare a agriculturii mai sunt 430 de milioane de lei, iar plata subvențiilor se desfășoară în mod normal.

„Ministerul deja a întreprins tot ce este necesar și a solicitat de la Ministerul Finanțelor suplinirea fondului la următoarea rectificare a bugetului”, au spus reprezentanții instituției.

Însă, în scrisoarea adresată Guvernului, Asociația „Forța Fermierilor” susține că proiectul modificărilor bugetare nu ar prevedea majorarea fondului de subvenționare „pentru prima dată în ultimii ani”.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te