Forțele de securitate din Belarus au percheziționat locuințele cîtorva zeci de jurnaliști și activiști

Percheziție la sediul Asociației jurnaliștilor din Belarus, Minsk, 16 februarie 2021

Forțele de securitate din Belarus au percheziționat în 16 februarie locuințele cîtorva zeci de jurnaliști și activiști pentru drepturile omului din toată țara. Cel puțin 25 de locuințe din Minsk și din alte localități au fost cercetate, precum și birourile centrului pentru drepturile omului Viasna și sediul Asociației jurnaliștilor din Belarus.

Autoritățile de al Minsk au spus într-o declarație că raidurile sînt legate de o anchetă privind finanțarea protestelor de către „organizații care se poziționează ca apărători ai drepturilor omului”.

Lidera opoziției, Svetlana Țihanovskaia, a condamnat perchezițiile, spunînd că în încercarea de a se agăța de putere regimul îi reprimă pe cei care apără drepturile omului. Cît timp asta va continua, a adăugat Țihanovskaia, toți bielorușii sînt în pericol.

Belarus se află în criză din august, când președintele Aleksandr Lukașenka s-a declarat învingător în alegerile prezidențiale, despre care opoziția și majoritatea populației au spus că au fost măsluite, declanșînd masive demonstrații de protest reprimate violent de poliție și forțele de securitate.