Forțele israeliene au avansat în centrul orașului Rafah, din Gaza, în ciuda condamnării internaționale

Sute de mii de palestinieni au plecat din Rafah în ultimele zile, după întețirea operațiunilor militare israeliene din orașul aflat la extremitatea sudică a Fâșiei Gaza. Mulți dintre ei se refugiază a doua și chiar a treia oară de la începerea războiului, în octombrie.

Tancuri israeliene au fost semnalate pentru prima oară marți după-masă în centrul orașului palestinian Rafah, din sudul Fâșiei Gaza, în continuarea ofensivei militare condamnată de comunitatea internațională.

Martori oculari citați de Reuters au spus că au văzut tancuri și vehicule blindate cu mitraliere pe turetă în apropierea moscheii Al-Awda, una din clădirile emblematice ale orașului. Armata israeliană (IDF) a confirmat că desfășoară operațiuni la Rafah, fără să comenteze informațiile despre intrarea în centru.

Săptămâna trecută, Curtea Internațională de Justiție, cea mai înaltă instanță ONU, a ordonat Israelului să oprească ofensiva de la Rafah, întrucât riscă să „anihileze” civilii din zonă.

De atunci, 45 de oameni au murit duminică noaptea la Rafah într-un bombardament israelian soldat cu incendierea unei tabere de refugiați.

Marți seară s-a relatat că 21 de civili au murit într-un nou atac israelian asupra unei tabere de refugiați, din vestul orașului.

Israelul a spus că bombardamentul de duminică a fost „legitim”, scoțând din acțiune doi lideri Hamas. IDF a susținut apoi într-o postare pe X că bombele au căzut în afara „zonei umanitare” desemnate pentru refugiați, iar declarațiile palestiniene contrare ar fi „minciunile Hamasului”.

Statele Unite și alți aliați de frunte ai Israelului au avertizat în ultimele luni împotriva unei ofensive pe scară largă la Rafah, administrația președintelui Joe Biden spunând că ea ar echivala cu trecerea unei „linii roșii”. SUA au oprit livrarea unor bombe către Israel, de teamă că vor fi folosite din nou pentru atacuri în care mor și civili.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu spune însă că fără o „victorie” la Rafah nu poate duce la capăt războiul împotriva mișcării Hamas, considerată organizație teroristă inclusiv în UE și Statele Unite.

Ziarul Times of Israel a relatat marți că IDF a trimis o brigadă suplimentară la Rafah, după ce ar fi găsit „tunele” și alte „instalații militare” ale Hamas.

Associated Press a relatat că ultimele bombardamente israeliene la Rafah, cele de marți, au avut loc în aceeași zonă în care au ars duminică adăposturile improvizate ale refugiaților palestinieni, dintre care cel puțin 45 au murit.

Bombardamentul a fost condamnat pe scară largă în lume. Marți, Africa de Sud, țara care a sesizat justiția ONU în legătură cu ofensiva de la Rafah, a calificat drept „deplorabil” atacul asupra „civililor nevinovați”. (M.Ț.)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te