Forțele rusești continuă să atace orașul ucrainean Bahmut

Artileria ucraineană trage spre linia frontului, în apropiere de Bahmut, Ucraina, 13 aprilie 2023.

Armata ucraineană a declarat că forțele sale au respins 49 de atacuri ale forțelor rusești invadatoare în ultimele 24 de ore în estul țării, în timp ce luptele intense au continuat în orașul asediat Bahmut și în jurul acestuia.

„Inamicul nu renunță la planurile sale de a ne ocupa teritoriul, în ciuda pierderilor semnificative”, a declarat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei în buletinul său informativ din 14 aprilie. „Cele mai aprige bătălii continuă să fie cele pentru Bahmut și Mariinka", se mai spune în comunicat.

„Rusia a reluat cu mai multă energie" atacul asupra orașului Bahmut, afirmă și Ministerul britanic al Apărării în buletinul de informare din 14 aprilie, adăugând că forțele militare ruse și mercenarii Wagner „și-au îmbunătățit cooperarea”.

„Apărarea ucraineană deține încă districtele vestice ale orașului, dar a fost supusă unor tiruri de artilerie rusești deosebit de intense în ultimele 48 de ore.”

La 13 aprilie, Moscova a afirmat că a izolat trupele ucrainene din Bahmut, dar șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat că este „prea devreme" să afirme că orașul a fost încercuit.

Serhi Cerevati, un purtător de cuvânt al Corpului de armată din estul Ucrainei, a declarat pentru agenția de știri AFP că armata ucraineană încă mai comunica cu trupele din Bahmut și că a putut să le realimenteze cu muniție.

„Aceste afirmații nu corespund realității”, a spus Cerevati ca răspuns la afirmațiile rusești că ar fi cucerit orașul.

Președintele rus Vladimir Putin, care se confruntă cu un mandat de arestare din partea Curții Penale Internaționale, a ordonat armatei sale să obțină controlul total asupra regiunilor Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson, zone pe care Rusia le-a anexat ilegal. Ucraina a afirmat că va lansa în curând o contraofensivă pentru a recuceri mai multe teritorii.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat la 13 aprilie că Ucraina nu va renunța la cererea sa ca forțele invadatoare rusești să se retragă din aceste patru zone, precum și din Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în mod ilegal în 2014.

„Suntem uniți de principiile Cartei ONU și de convingerea comună că Crimeea este Ucraina și că va reveni sub controlul Ucrainei”, a declarat Kuleba, vorbind prin legătură video la o adunare în capitala României, București. „De fiecare dată când auziți pe cineva din orice colț al lumii spunând că Crimeea este cumva specială și nu ar trebui să fie returnată Ucrainei, ca orice altă parte a teritoriului nostru, trebuie să știți un lucru: Ucraina este categoric împotriva acestui tip de afirmații", a spus el la Conferința privind securitatea la Marea Neagră.

De asemenea, Kuleba a îndemnat NATO să accepte țara sa și Georgia, de asemenea un stat riveran la Marea Neagră, ca membri. El a spus că viitorul summit NATO de la Vilnius ar trebui să prezinte „un plan clar cu privire la momentul și modul în care Ucraina va intra” în alianță.

Bahmut, văzut de ambele părți ale tranșeelor