„Forțele armate transnistrene sunt cât ale Armatei Naționale” (Ion Leahu/G4Media)

Revista presei românești.

Evaluarea stării muniției rusești de la Cobasna va fi făcută de experți ai Republicii Moldova, cu scopul de a stabili dacă pot fi neutralizate pe loc sau trebuie evacuate, informează o știre publicată de G4Media.

Your browser doesn’t support HTML5

„Forțele armate transnistrene sunt cât ale Armatei Naționale” (Ion Leahu/G4Media)

Acest text e completat de un altul în care „expertul Ion Leahu susține că una dintre misiunile militarilor ruși și a celor transnistreni ar putea fi provocarea unui conflict fie în direcția Ucraina, fie în dreapta spre R. Moldova”. Leahu susține că trupele aflate în stânga Nistrului, fără mandate din partea ONU sau OSCE, sunt active: „promovează instruirea, pregătirea militară, implicând activ mașini blindate, tehnică de luptă, piese de artilerie, lansatoare de mine, adică tehnică grea, care nici pe departe nu este conformă forțelor de menținere a păcii, care trebuie să fie înarmate cu armament foarte ușor”. Sunt acolo cel puțin cinci structuri înarmate și instruite, gata de luptă. Pe lângă asta, Tiraspolul găzduiește și garnizoana trupelor rusești. Sunt „dotați cu procuror militar, judecător militar, sucursala Băncii Centrale din Moscova și alte structuri – FSB, Ministerul de Interne. Adică, o garnizoană plenipotențiar”. Judecând după ce se vede la paradele militare ale Tiraspolului, „forțele armate transnistrene ar corespunde numeric cu cele ale Armatei Naționale. Adică, undeva 5-6 mii de militari”, spune Ion Leahu, citat de G4Media.

În spațiul de bloguri de la Adevărul, Ion Gaidău se referă la condițiile în care Ucraina a renunțat la arsenalul său nuclear după desprinderea de Uniunea Sovietică și îl citează pe politicianul ucrainean Iuri Kostenko. Acesta spune că imediat după dispariția URSS, Ucraina devenea a treia putere nucleară a lumii. În 1994 s-a semnat însă la Budapesta acel memorandum prin care Ucraina, Belarus și Kazahstan și-au cedat Rusiei arsenalele nucleare în schimbul integrității lor teritoriale și al unor ajutoare economice, promisiuni acoperite și de interesele statelor occidentale de a rămâne cu o singură putere nucleară în Est (anume Rusia), față de trei. „A fost o greşeală teribilă”, susține Iuri Kostenko, adăugând că ea nu ar trebui repetată acum, prin cedări în fața pretențiilor Moscovei.

România nu dispune de nave potrivite ca să-i apere granița-litoral

Despre vulnerabilitățile Armatei Române în acest moment tensionat se exprimă în Newsweek România fost reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles, Gen. (r) Virgil Bălăceanu. Zona Dobrogei este destul de descoperită, dat fiind că, în așteptarea ipoteticului contract cu Franța pentru patru corvete, România nu dispune de nave potrivite ca să-i apere granița-litoral. Statele Unite, intuind ce avea să urmeze, au propus încă din 2006 instalarea în România a unei Task Force East, dar la vremea respectivă propunerea nu s-a aprobat. Armata României stă prost și la capitolul rezerviști. Legislația a fost înnoită, dar mai are nevoie de îmbunătățiri ca să se poată compensa lipsa de militari instruiți. Alternativa este revenirea la încorporarea obligatorie.

Din păcate, România stă prost și la nivelul clasei politice conducătoare. Ioana Ene-Dogioiu scrie pe spotmedia.ro că „statul român este praf pe toate palierele”. „Nu cred că această succesiune, acest cumul de crize ne putea găsi cu o garnitură mai slabă de lideri, de la președintele țării și la principalele instituții ale statului, la Opoziție. Au ajuns la putere rezervele rezervelor, cu studii discutabile, cu istorii personale sulfuroase, fără vreun strop de viziune”.