Forțele azere au preluat un oraș strategic care leagă Armenia de Nagorno-Karabah

Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, a declarat că forțele armate ale țării sale au preluat controlul asupra orașului-cheie Lacin, care leagă regiunea separatistă Nagorno-Karabah de Armenia. Orașul se afla sub controlul forțelor ruse de menținere a păcii din noiembrie 2020.

Aliev a scris pe Twitter pe 26 august că forțele armate azere controlează acum și satele Zabux și Sus din districtul Lacin. Armenia a pierdut controlul asupra unor zone din regiunea separatistă și asupra a șapte districte adiacente, inclusiv Lacin, ca parte a armistițiului mediat de Rusia, după ce în 2020 a izbucnit un război de șase săptămâni pentru Nagorno-Karabah, soldat cu peste 6500 de morți.

Aproximativ 2000 de soldați ruși au fost desfășurați pentru a monitoriza situația. Acordul de pace semnat de Erevan, Baku și Moscova pentru a pune capăt războiului din 2020 prevedea că coridorul Lacin, cu o lățime de cinci kilometri, inclusiv orașul Lacin, va rămâne sub control rusesc de menținere a păcii până la construirea unei noi rute care să lege Armenia de Nagorno-Karabah.

La începutul acestei luni, Baku a preluat cu forța controlul asupra mai multor înălțimi strategice din apropierea regiunii disputate, iar Aliev a afirmat într-o declarație publică că persoanele care s-au „stabilit ilegal” în Lacin, Zabux și Sus trebuie să plece. El a adăugat că familiile azerilor care au fost forțate să părăsească teritoriul în urmă cu 30 de ani se vor întoarce.

### Vezi și... ### Diplomații occidentali cheamă la temperarea tensiunilor legate de Nagorno-Karabah