Forțele ruse au reluat asaltul la Azovstal

Un tanc al forțelor pro-ruse deschizând focul în apropierea combinatului siderurgic Azovstal, 5 mai 2022

Forțele ruse și-au reluat asaltul asupra combinatului Azovstal din portul ucrainean Mariupol, folosind avioane pentru a bombarda pozițiile combatanților ucraineni.

Se crede că aproximativ 2 000 de combatanți și sute de civili au rămas pe teritoriul vast al combinatului, unde forțele ruse au pătruns la începutul acestei săptămâni.

„Au fost reluate operațiunile de asalt pentru a prelua controlul asupra fabricii”, a declarat pe 6 mai un purtător de cuvânt al Statului Major al Ucrainei, într-un raport zilnic despre mersul luptelor.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat pe 5 mai că forțele ruse „sunt gata” să asigure evacuarea civililor, ca parte a unui armistițiu de trei zile anunțat de Moscova la Azovstal. Dar armata ucraineană spune că luptele nu au încetat.

Organizația Națiunilor Unite a declarat că a trimis pe 6 mai o nouă misiune de evacuare la Azovstal, unde alimentele, apa și medicamentele se epuizează.

Ar fi cea de-a treia operațiune comună a ONU și Crucii Roșii de evacuare a civililor din Mariupol, portul strategic transformat în ruine de bombardamentele rusești.

La zece săptămâni de la începutul invaziei rusești în Ucraina, în care mii de oameni au fost uciși, iar peste 13 milioane au fost forțați să-și părăsească locuințele, Rusia și-a concentrat eforturile în estul și sudul Ucrainei.

Capturarea Azovstal și preluarea controlului deplin asupra Mariupolului ar fi o victorie strategică pentru Moscova, înainte de 9 mai, când Rusia marchează Ziua Victoriei în cel de Al Doilea Război Mondial.