Forțele rusești au bombardat zeci de orașe în Donbas și sunt pe cale să încercuiască două orașe importante din regiune, unde mii de civili riscă să fie prinși în capcană fără nicio cale de ieșire, a declarat armata ucraineană.
Între timp, președintele Volodimir Zelenski a respins sugestiile ca Ucraina să facă concesii teritoriale Rusiei pentru a pune capăt războiului, comparând această idee cu împăcarea Vestului cu Germania nazistă în 1938.
Forțele rusești au bombardat 40 de orașe din cel mai estic „buzunar” controlat încă de Kiev în Donbas, a declarat armata ucraineană pe 26 mai. Rușii înaintau spre orașele gemene Severodonetsk și Lisiceansk, de pe ambele maluri ale râului Siverski Doneț, luptele ajungând până la limitele orașului Severodonețk. „Trupele rusești au avansat suficient de mult încât să poată trage deja cu mortiere” asupra orașului, a declarat guvernatorul regiunii Luhansk, Serhii Gaidai, pe 25 mai, pe rețelele de socializare.
Căderea celor două orașe ar pune întreaga provincie Luhansk sub control rusesc, unul din obiectivele Kremlinului în războiul său. Separatiști susținuți de Moscova, citați de agenția rusă de știri TASS, au afirmat pe 26 mai că dețin aproximativ 8.000 de prizonieri de război ucraineni, dar afirmația nu a putut fi confirmată în mod independent.
În ciuda intensificării actuale, invazia rusă a suferit de la începutul său eșecuri operaționale grave, a sugerat serviciul britanic de informații în buletinul său zilnic din 26 mai, referindu-se în mod specific la utilizarea forței de elită aeropurtate a Rusiei (VDV). „VDV a fost angajată în misiuni mai potrivite pentru infanteria blindată și a suferit pierderi grele în timpul campaniei. (...) Performanța sa mixtă reflectă probabil o gestionare strategică greșită a acestei capacități și eșecul Rusiei de a asigura superioritatea aeriană”, se arată în buletinul emis de ministerul britanic al apărării.