Forțele rusești controlează cea mai mare parte din Severodonețk

La periferia orașului Severodonețk, 26 mai 2022

Trupele rusești controlează cea mai mare parte din Severodonețk Trupele rusești au preluat controlul asupra celei mai mari părți a orașului-cheie din Donbas, Severodonețk, pe fondul unor lupte aprige, în timp ce Kievul așteaptă livrarea unor arme mai avansate din SUA și Germania, despre care Moscova a avertizat că vor „turna gaz pe foc” în războiul din estul Ucrainei.

Șeful regional al administrației militare Luhansk, Serhii Haidai, a declarat că 80% din orașul Severodonețk se află acum sub controlul Rusiei. „Luptele de stradă continuă”, a declarat Gaidai pe Telegram, adăugând că forțele ucrainene „vor lupta pentru până la sfârșit”.

El a avertizat că mai mulți civili se adăpostesc de bombardamentele rusești în subsolurile uzinei chimice din Severodonețk, unde ar putea fi depozitate materiale periculoase.

### Vezi și... ### Rachetele americane pot fi hotărâtoare în lupta pentru Donbas

În buletinul său zilnic de informații din 2 iunie, ministerul britanic al apărării a estimat că Rusia a preluat controlul asupra celei mai mari părți din Severodonețk.

Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat oficial pe 1 iunie că sisteme HIMARS și rachete care pot lovi ținte la o distanță de până la 80 de kilometri au fost incluse într-un nou pachet de sprijin militar pentru Ucraina, în valoare de 700 de milioane de dolari. Washingtonul a avertizat că războiul ar putea dura încă multe luni.

Decizia SUA de a trimite Kievului arme avansate a fost urmată la scurt timp de anunțuri similare din partea Germaniei și Marii Britanii.