Forțele rusești își intensifică asaltul asupra Kievului

Bloc de locuințe lovit de bombardamente la Kiev, 16 martie 2022

Rusia și-a intensificat bombardamentele asupra Kievului în cursul nopții și a lansat noi atacuri asupra orașului portuar Mariupol, în timp ce negocierile de pace urmau să fie reluate, iar președintele Volodimir Zelenski se pregătea să ceară Congresului SUA mai mult sprijin pentru Ucraina.

Forțele rusești au intensificat atacurile asupra suburbiilor capitalei ucrainene, în special la în zonele de nord-vest și vest, a declarat șeful regiunii Kiev, Oleksi Kuleba, miercuri, 16 martie. Trupele invadatoare încearcă să taie capitala de la arterele de transport și să-i distrugă capacitățile logistice, în timp ce plănuiesc un atac mai amplu pentru a cuceri Kievul, a spus Kuleba.

Bombardamentele asupra capitalei s-au apropiat de centrul orașului, lovind blocuri de locuințe, o stație de metrou și alte obiective civile.

De asemenea, luptele continuă să facă ravagii în Mariupol și în alte orașe. Forțele navale rusești au deschis focul peste noapte asupra unui oraș de lângă Mariupol, de la Marea Azov, și a altuia lângă Odesa, de la Marea Neagră, potrivit oficialilor locali.

Zelenski a declarat că forțele rusești nu au reușit să pătrundă mai adânc în teritoriul ucrainean pe 15 martie, dar au continuat să bombardeze intens orașele. Se așteaptă ca el să ceară din nou mai multe arme pentru Ucraina și impunerea de noi sancțiuni împotriva Rusiei, în discursul prin videolink pe care urmează să-l țină astăzi în fața Congresului american.