Forțele ucrainene au respins ofensiva rusă în regiunea Zaporojie, spune Zelenski

Sistem de artilerie autopropulsată „Caesar”, livrat de Franța, în estul Ucrainei, iunie 2022

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat vești „bune” din sud-estul regiunii Zaporojie, unde forțele ucrainene ar fi reușit să zădărnicească încercările trupelor rusești de a-și relua ofensiva pentru a cuceri întreaga regiune. De asemenea, Zelenski a spus, în mesajul său nocturn din 9 iunie, că forțele ucrainene avansează treptat în regiunea Harkov, „eliberând pământul nostru”.

Zelenski a declarat că a discutat cu președintele francez Emmanuel Macron despre situația de pe linia frontului și despre posibila evoluție a conflictului în următoarele zile și săptămâni. De asemenea, au vorbit despre cererea Ucrainei de aderare la Uniunea Europeană și despre problemele legate de garanțiile de securitate pentru Ucraina și întreaga Europă.

Luptele violente au continuat în orașul Severodonețk, o bătălie despre care Zelenski spune că ar putea determina soarta Donbasului. Armata ucraineană spune că reușește să se mențină la periferie, zădărnicind încercările forțelor rusești de a cuceri orașul în întregime. Guvernatorul regional din Luhansk, Serghii Gaidai, a declarat că în Severodonețk au loc „lupte crâncene” și că forțele rusești continuă să bombardeze orașul vecin Lisiceansk, folosind arme de calibru mare care „străpung chiar și betonul”.