Forțele ucrainene au înregistrat „anumite succese” în Harkov și Herson (Lloyd Austin)

Ministrul american al apărării Lloyd J. Austin III , Ramstein, Germania, 8 septembrie, 2022.

Ministrul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat vineri că forţele ucrainene au avut un anumit succes în operaţiunile lor din Harkov şi Herson.

Trupele ucrainene ar fi recucerit peste 700 km pătraţi de teritoriu în sudul şi în estul regiunii Harkov, unde ar fi înaintat cu până la 50 km în adâncul poziţiilor ruse şi ar fi recucerit 20 de sate, a declarat joi un general ucrainean.

„Vedem în prezent succese la Herson, vedem succese la Harkov şi aceasta este foarte, foarte încurajator”, a afirmat Austin în timpul unei conferinţe de presă cu omologul său ceh la Praga.


Ucraina vorbeşte de câteva săptămâni despre o contraofensivă în sud în curs de desfăşurare, deşi există puține detalii despre această operaţiune. Analiştii militari occidentali cred că Rusia s-ar putea să se fi lăsat expusă în zonele din est, în timp ce se grăbea să-şi consolideze poziţiile în sudul Ucrainei.

Un oficial din Harkov numit de Moscova a declarat vineri că forţele ucrainene au înregistrat o „victorie substanţială” prin spargerea defensivei ruse în regiunea Harkov din estul Ucrainei, relatează Reuters.

Vorbind la televiziunea de stat rusă, Vitali Gancev a spus: „Însuşi faptul spargerii apărării noastre reprezintă deja o victorie substanţială pentru forţele armate ucrainene”.

Kremlinul a refuzat să comenteze informaţiile referitoare la înaintarea ucrainenilor în regiunea Harkov, limitându-se să spună că problema ţine de competenţa Ministerului Apărării.

Unele zone la est de oraşul Harkov, centrul administrativ al regiunii cu acelaşi nume şi al doilea oraş ca mărime din Ucraina, au fost ocupate de forţele ruse imediat după invazia la 24 februarie, dar Rusia nu a reuşit să captureze şi oraşul propriu-zis.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că trupele ucrainene au „eliberat zeci de aşezări” şi au recuperat peste 1.000 km pătraţi de teritoriu de la forţele ruse în est şi sud în ultima săptămână.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Va găsi UE un răspuns la criza energetică?