Fost consilier al președintelui Trump, condamnat la închisoare

Roger Stone, sosind la tribunal, Washington, 20 februarie 2020

Prietenul si fostul consilier al președintelui Trump, Roger Stone, a fost condamnat la trei ani si patru luni inchisoare pentru incercarea de a impiedica investigatia Congresului cu privire la amestecul Rusiei in alegerile prezidentiale americane.

Sa reamintim ca procurorii de caz cerusera intre 7 si 9 ani de inchisoare, dar recomandarile Ministerului Justitiei au fost modificate, dupa ce presedintele Trump scrisese pe Tweeter ca pedeapsa ceruta este mult prea dura, denuntind procesul ca pe o farsa judiciara, instrumentata de „statul paralel”.

### Vezi și... ### Ministrul american de justiție este incomodat de mesajele de pe Twitter ale președintelui Donald Trump


Acestor defasurari le-a raspuns judecatoarea Amy Berman Jackson cind si-a anuntat decizia. Judecatoarea federala a spus ca Stone nu a fost inculpat pentru ca a fost de partea presedintelui, el a fost inculpat pentru ca a acoperit fapte comise, in numele presedintelui”. Ea si-a exprimat nedumerirea cu privire la modificarea recomandarii Ministerului Justitiei cu privire la sentinta, aratind: „Adevarul inca exista. Adevarul inca conteaza”. Judecatoarea a spus ca insistenta lui Roger Stone ca adevarul nu conteaza, agresivitatea si mindria sa fata de propriile minciuni reprezinta o amenintare la adresa institutiilor democratice si fundamentelor democratiei americane. „Daca asta ramine nepedepsit, nu va fi o victorie pentru un partid sau altul, toata lumea pierde”. Amy Berman Jackson a spus ca indignarea fata de faptele lui Stone este dincolo de perimetrul partizanatului politic.

In mesajele Tweeter din noaptea trecuta, Trump a lasat sa se inteleaga ca ar putea sa-l gratieze pe Stone, asa cum a facut-o de curind cu alte persoane, unele foarte controversate.

### Vezi și... ### Riscă consultantul republican Roger Stone, un apropiat al lui Donald Trump, închisoarea?


Judecatoarea Jackson a spus ca Roger Stone era constient ca imaginea presedintelui ar fi fost afectata daca se afla despre eforturile sale de a obtine informatii defaimatoare de la WikiLeaks despre contracandidata de atunci a lui Trump, Hillary Clinton. Amy Berman Jackson a luat apararea Congresului si prerogativelor sale ca putere egala in stat. „Nu este la latitudinea martorilor daca Congresul are dreptul sa afle faptele”. Ea a spus contrazicindu-l pe Trump ca investigatia cu privire la amestecul Rusiei in alegeri si inculparea lui Stone nu pot fi caracterizate drept inechitabile sau farse judiciare, ele fiind justificate.