Autoritățile americane și britanice au făcut pentru prima oară legătura între un fost ofițer al serviciile secrete rusești și una dintre cele mai periculoase grupări de ransomware din lume, adăugând alte dovezi ale legăturilor, formale și informale, între agențiile de informații rusești și rețelele de criminalitate organizată internațională.
Un ransomware este un software rău intenționat care, după ce se instalează pe dispozitivul victimei, criptează datele acestui device ținându-le „ostatice”. Astfel, agresorul șantajează victima, pe care o amenință că îi va publica datele dacă nu plătește o răscumpărare.
Eduard Benderski, care a servit în unitatea de elită Vimpel a Serviciului Federal de Securitate rus, a fost identificat încă din 2019 ca socrul lui Maxim Iacubeț, presupusul fondator al Evil Corp, al cărui malware a fost folosit în întreaga lume pentru blocarea sistemelor computerizate corporatiste în schimbul unei răscumpărări.
Malware este un termen utilizat pentru desemnarea software-ului rău intenționat, conceput să provoace daune sau să inițieze acțiuni nedorite în sistemul unui computer. Exemple de malware: viruși.
Iacubeț s-a căsătorit cu fiica lui Benderski, Aliona, în 2017 - au avut o ceremonie fastuoasă la periferia Moscovei, potrivit fotografiilor și videoclipurilor descoperite de RFE/RL.
Într-un rechizitoriu întocmit în decembrie 2019 împotriva lui Iacubeț, Departamentul de Justiție al SUA susține că acesta a oferit „asistență directă eforturilor cibernetice rău intenționate ale guvernului rus, subliniind înrolarea de către guvernul rus a infractorilor cibernetici în propriile sale scopuri rău intenționate”.
Dar nici oficialii americani, nici cei britanici, care le-au aplicat sancțiuni financiare lui Iacubeț și Evil Corp, nu dau detalii despre legăturile lui Iacubeț cu guvernul rus.
Cu toate acestea, pe 1 octombrie, Departamentul de Trezorerie al SUA și Agenția Națională împotriva Crimei Organizate din Marea Britanie au confirmat oficial că Benderski, socrul lui Iacubeț, este „factor cheie al Evil Corp”.
„Benderski și-a valorificat statutul și contactele pentru a facilita dezvoltarea relațiilor Evil Corp cu oficialii serviciilor de informații rusești. După sancțiunile și acuzațiile din decembrie 2019 împotriva Evil Corp și a lui Maxim Iacubeț, Benderski și-a folosit influența foarte mare pentru a proteja gruparea”. El i-a asigurat, inclusiv pe membrii seniori ai companiei, că „nu sunt urmăriți de autoritățile rusești”, susține trezoreria SUA”.
Iar Maxim Iacubeț a căutat protecția lui Benderski.
Potrivit Trezoreriei, Benderski a jucat un rol esențial în negocierea unui acord de afaceri între Iacubeț și Dmitri Kozak, unul din cei mai longevivi consilieri ai președintelui rus Vladimir Putin, precum și cu German Gref, actualul CEO al gigantului bancar rusesc de stat Sberbank.
Agenția Națională împotriva Crimei din Marea Britanie a anunțat sancțiuni împotriva lui Benderski, Iacubeț și a altor peste 12 de persoane despre care a spus că au legătură cu Evil Corp.
Benderski nu a făcut niciun comentariu despre acuzațiile care i-au fost aduse și nici nu a putut fi localizat ca să comenteze pentru RFE/RL evenimentele.
Iacubeț, de obicei prezent pe rețelele de socializare, unde-și manifestă pasiunea pentru cursele cu mașini sport scumpe, aproape că a dispărut din vizorul publicului de la emiterea rechizitoriul din 2019.
Departamentul de Trezorerie a mai susținut că tatăl lui Iacubeț, Viktor, a ajutat la furnizarea de echipamente tehnice fiului său, ajutând la facilitarea răspândirii ransomware-ului.
Anunțul Trezoreriei oferă detalii despre alte presupuse legături dintre Iacubeț și membri marcanți ai guvernului rus.
Iacubeț, spune Trezoreria, s-a folosit de angajarea sa la o companie rusească pentru a-și acoperi munca la Evil Corp.
Compania, numită National Engineering Corporation, a fost fondată de fiul fostului procuror general Iurii Ceaika.
Și Departamentul de Justiție al SUA a întocmit un rechizitoriu, emis pentru prima dată în martie 2023, acuzând un rus, Alexandr Rîjenkov, de conspirație pentru munca sa cu Evil Corp.
Rîjenkov a fost „asociat de lungă durată și al doilea comandant" al lui Iacubeț. Rîjenkov, spune agenția britanică, este responsabil de crearea unui fragment de ransomware afiliat numit LockBit.
Numele lui Benderski a fost, de asemenea, legat de uciderea, în 2019, la Berlin, a fostului comandant cecen, Zelimkhan Khangoșvili, potrivit grupului de investigații Bellingcat.
Zelimkan Sultanovici Khangoșvili, un cecen născut în Georgia, fost comandant de pluton pentru Republica Cecenă Icikeria, a fost voluntar în timpul celui de-al doilea război cecen și ofițer militar georgian în timpul războiului ruso-georgian din 2008.
Republica Cecenă Icikeria este guvernul separatist și nerecunoscut al Ceceniei, care luptă pentru independența Ceceniei față de Federația Rusă. Rusia este considerată ocupant și agresor de acest guvern cecen în exil, în timp ce rușii îi consideră teroriști.
Un agent FSB pe nume Vadim Krasikov a fost condamnat pentru uciderea lui Khangoșvili și a executat câțiva ani într-o închisoare germană, înainte de a fi eliberat în august, ca parte a unui mare schimb de prizonieri cu Occidentul.
Traducere de Europa Liberă România.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te