Fostă colegă a lui Putin, numită președintă a Curții Supreme a Rusiei

Irina Podnosova este respectată, dar nu se știe dacă exclusiv pentru calitățile profesionale sau pentru legăturile vechi cu președintele Rusiei.

La Moscova, Consiliul Federației (camera superioară a Parlamentului) a aprobat numirea Irinei Podnosova, o fostă colegă de facultate a liderului rus, Vladimir Putin, în funcția de președinte al Curții Supreme. Înainte de aceasta, ea a fost vicepreședinte al Curții.

Podnosova, în vârstă de 70 de ani, îl va înlocui pe Veaceslav Lebedev, care a murit la 23 februarie. Lebedev a condus instanța supremă din Rusia, fără întrerupere, din 1989, notează Radio Svoboda.

Judecătoarea a fost recomandată de Colegiul suprem de calificare la 1 aprilie, fiind singurul candidat pentru această funcție.

Podnosova și Putin au fost colegi la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Leningrad, pe care au absolvit-o în 1975. În același an, ea și-a început cariera juridică în calitate de consultant la Departamentul de justiție al consiliului municipal Leningrad.

După cum a scris ziarul Kommersant, Podnosova este considerată o persoană influentă în sistemul judiciar din Rusia „pentru că toată lumea înțelege cine se află în spatele ei”.

În 2017, ea a devenit șefa tribunalului din regiunea Leningrad. În 2018, a fost numită președintă a celei de-a doua Curți de Apel de jurisdicție generală, pe un termen de cinci ani, în loc de șase, din cauza limitei de vârstă. Însă numai după doi ani, Podnosova a devenit judecătoare la Curtea Supremă.

Curtea Supremă a Rusiei s-ar putea muta de la Moscova la Sankt Petersburg, în perioada mandatului său. Ideea se discută încă din 2006, iar în 2013 a fost adoptată legea respectivă. De atunci, la Sankt Petersburg se construiește un bloc de clădiri pentru instanță și judecători, pe malul râului Neva, costul proiectului fiind estimat la 3,5 miliarde de ruble (37,4 de milioane de dolari).

  • Aflat de 25 de ani la putere în Rusia, președintele Vladimir Putin și-a păstrat în cercul său personal foști colegi de școală și de universitate, sau din KGB și din orașul său natal Sankt Petersburg, unde a lucrat în primăria orașului. Opoziția rusă, dar și diverși cercetători internaționali afirmă că Putin s-a înconjurat de oameni care l-au îmbogățit și s-au îmbogățit, transformând puterea din Rusia într-un sistem cleptocratic, dependent de liderul de la Kremlin.

📰 Europa Liberă este și pe Google News