Foști aliați, înregistrați separat la CEC ca suporteri ai opțiunii „Da” la referendum

Fostul bloc „Împreună” s-a scindat în august, când Igor Munteanu (în mijloc) nu a fost de acord ca Octavian Țîcu (primul din stânga) să fie candidatul blocului la prezidențiale.

Comisia Electorală Centrală (CEC) a înregistrat încă două formațiuni care vor face campanie pentru opțiunea „Da” la referendumul din 20 octombrie despre aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, blocul „Împreună” și partidul Coaliția pentru Unitate şi Bunăstare (CUB).

Aliate în trecut, cele două formațiuni s-au despărțit în luna august, când nu s-au putut înțelege ce candidat să desemneze la alegerile prezidențiale din aceeași zi cu referendumul.

După ce blocul „Împreună”, care este compus astăzi din trei partide, a decis să-l înainteze și sprijine în calitate de candidat pe istoricul Octavian Țîcu, CUB a părăsit blocul și l-a lansat în cursă pe propriul său lider, Igor Munteanu, fost ambasador al Moldovei la Washington.

Printr-o coincidență, cei doi s-au născut în același sat, Costuleni (raionul Ungheni), la o distanță de 7 ani.

Dacă va fi înregistrat oficial, Munteanu va candida pentru prima dată. Țâcu a mai participat la prezidențiale, în 2020, când a obținut 2% din voturi.

Și blocul „Împreună”, și CUB sprijină un vot favorabil la referendumul din 20 septembrie, când alegătorii vor fi întrebați dacă sunt de acord ca aderarea Republicii Moldova la UE să fie trecută în Constituție ca „obiectiv strategic” al țării.

Inițial, însă, ambele formațiuni au criticat propunerea președintei Maiei Sandu de a convoca referendumul în aceeași zi cu prezidențialele, acuzând-o că ar urmări să-și îmbunătățească astfel șansele de a fi realeasă.

Sandu, căreia sondajele îi dau cele mai mari șanse de câștig la prezidențiale, a respins de mai multe ori aceste sugestii. (A.E.)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te