Foști și actuali sportivi francezi îndeamnă la vot împotriva extremei drepte

De la stânga la dreapta: Marcus Thuram, Kylian Mbappe și Ousmane Dembele la antrenament la Euro 2024, în ajunul meciului de debut al naționalei franceze, împotriva selecționatei austriece.

Cel puțin 200 de personalități din lumea sportului francez au dat publicității un apel în care îndeamnă alegătorii să voteze împotriva extremei drepte la alegerile anticipate din 30 iunie și 7 iulie.

Lista de semnături care îi include, de exemplu, pe foștii jucătorii de tenis Yannick Noah și Jo-Wilfried Tsonga, a apărut duminică în cunoscuta publicație sportivă L`Equipe.

Președintele francez centrist, Emmanuel Macron, a convocat alegeri anticipate după ce dreapta naționalistă condusă de Marine le Pen a câștigat alegerile pentru Parlamentul European din 9 iunie.

Ultimele sondaje de opinie sugerează că partidul lui le Pen, Rassemblement National (Adunarea Națională) are prima șansă să câștige scrutinul.

„Extrema dreaptă se află în opoziție profundă cu construcția unei societăți democratice, tolerante și demne: Istoria o dovedește”, se spune în apelul sportivilor francezi, care atrag atenția că Rassemblement National își are rădăcinile în nazism și antisemitism.

Discuția politică despre ascensiunea extremismului în Franța a crescut în intensitate odată cu implicarea în ea a unor membri ai echipei naționale de fotbal masculin, aflată la Euro 2024 în Germania.

După ce sâmbătă Marcus Thuram a avertizat, primul între Les Bleus, asupra recrudescenței rasismului și nazismului, Federația Franceză de Fotbal a dat publicității o declarație în care a cerut ca jucătorii să nu fie supuși „presiunilor politice”.

Întrebat la o conferință de presă în Germania dacă nu crede că Thuram „a mers prea departe”, căpitanul francez Kylian Mbappe a răspuns că nu. „Euro (campionatul, n.red.) este foarte important pentru carierele noastre, dar suntem în primul rând cetățeni și nu cred că ne putem izola de lumea din jur”. Mbappe, care are 25 de ani, i-a îndemnat pe tineri să meargă la vot, spunând că Franța are nevoie de „diversitate și toleranță”.

Un alt sportiv de la Euro 24, portarul Spaniei, Unai Simon, a fost însă citat de presă cu declarația că sportivii nu ar trebui să se amestece în politică.

Fotbaliștii francezi au fost criticați pentru declarațiile împotriva extremismului de către liderii extremei drepte franceze, care au spus că ei trebuie să joace fotbal, nu să dea lecții politice. (M.Ț.)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te