Foștii președinți nu vor mai beneficia de birou de lucru și asistent personal | Militarii moldoveni și americani se vor antrena în comun

Exerciții militare la Bălți. Imagine din arhivă

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Foștii președinți ai Republicii Moldova nu vor mai beneficia de birou de lucru și asistent personal, în caz de expirare a mandatului, de demisie sau de imposibilitate definitivă de exercitare a atribuțiilor, transmite Jurnal.md. Comisia administrație publică și dezvoltare regională a aprobat raportul la un proiect de lege de modificare a unor acte legislative. În martie curent, Parlamentul a votat un alt proiect potrivit căruia, persoanele care au deținut funcțiile de Președinte al Republicii Moldova, Președinte al Parlamentului și Prim-ministru nu mai beneficiază, la finalul mandatului, de servicii de protecție de stat.
  • În perioada 25-31 octombrie curent, la centrele de instruire ale Regimentului de aviație „Decebal” din Mărculești și Brigăzii de infanterie motorizată „Moldova” din Bălţi, militarii moldoveni și americani se vor antrena în comun în cadrul exercițiului „Aurochs Partner - 2023”. Potrivit Ministerului Apărării, citat de Moldpres, antrenamentele, care vor cuprinde trageri din armamentul de infanterie și salturi cu parașuta, au ca scop dezvoltarea capabilităţilor şi ridicarea nivelului de interoperabilitate între armatele participante, precum și punerea în practică a tehnicilor, metodelor şi procedurilor moderne de instruire militară individuală şi colectivă.
  • TVR Moldova scrie că Guvernul R. Moldova a aprobat negocierea unui memorandum cu România în domeniul gazelor și energiei. Memorandumul de înțelegere are drept scop creșterea nivelului de securitate în aprovizionarea cu resurse energetice a Republicii Moldova și la diversificarea surselor și a rutelor de aprovizionare la nivel regional. Chișinăul va propune includerea în Memorandum a o serie de proiecte de importanță strategică, printre care creșterea capacității bidirecționale de transport a gazelor naturale pe gazoductul Iași – Ungheni – Chișinău și extinderea acestuia, se arată în știre.
  • Diez.md notează că a fost lansat un program de stagii plătite în instituțiile statului. Studenții și absolvenții instituțiilor de învățământ din Republica Moldova pot depune dosarul de participare la programul de stagii plătite în serviciul public, accesând portalul stagii.gov.md. Procesul de recrutare a stagiarilor a început la Universitatea de Stat din Moldova și Academia de Studii Economice. Statul va acorda stagiarilor o bursă lunară în valoare de 3 000 de lei, pentru 160 de ore de stagiere. Tinerii își vor putea desfășura activitatea în cadrul Secretariatului Parlamentului, Aparatului Președintelui, Cancelariei de Stat, ministerelor și altor autorități administrative centrale.
  • Salarii mai mari pentru medicii din R. Moldova, titrează TV8. Începând cu 1 octombrie, salariile acestora ar putea crește cu 15 la sută. Decizia a fost aprobată în ședința din 4 octombrie a Guvernului și va viza și alte categorii de salariați din sistemul bugetar. Majorarea se datorează creșterii veniturilor și, respectiv, a cheltuielilor în fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală cu aproape 400 de milioane de lei. Astfel, suma va ajunge la 14,5 miliarde de lei, adică cu 2,8 la sută mai mult decât volumul aprobat inițiat.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

Pe Facebook, a devenit virală o știre a jurnaliștilor de la Newsmaker despre protestul unui grup de credincioși ortodocși. Aceștia au organizat un protest în centrul Chișinăului împotriva procesului de digitalizare a actelor de identitate.

Pe Instagram a devenit populară o știre de la Nokta.md despre interzicerea accesului în Rusia a jurnalistului Mihail Sirkeli, fondatorul și administratorul portalului de știri Nokta de la Comrat.