Reuters și Politico scriu că mai mulți diplomați americani de carieră sunt forțați să-și părăsească posturile de la Departamentul de Stat înainte ca noua administrație să pună în aplicare o reducere de personal.
Între cei care au fost forțați să plece se numără Catherine Rodriguez, șefa unui birou responsabil de personalul diplomatic al Departamentului de Stat din lumea întreagă (Bureau of Global Talent Management).
În locul ei, administrația Trump l-a anumit pe Lew Olowski, un jurist specializat în securitate națională care a intrat în serviciul diplomatic abia acum patru ani. Numirea lui a fost criticară și de Asociația Serviciului Diplomatic American, pentru că poziția era deținută în mod tradițional de diplomați de carieră cu zeci de ani de experiență, inclusiv ambasadori.
Reuters și alte surse spun că fostul ambasador Kent Logsdon, diplomat de carieră care deține o funcție de conducere în acest birou responsabil de managementul cadrelor (adjunct principal al asistentului secretarului de stat), ar fi anunțat într-o ședință săptămâna trecută că intenționează să demisioneze.
Înainte să revină la Washington, Logsdon a fost ambasador al SUA în R. Moldova, din decembrie 2021 până în primăvara lui 2024. Începutul mandatului său la Chișinău a coincis cu invazia rusească la scară largă în Ucraina, iar Logsdon a supervizat numeroase ajutoare americane în sprijinul refugiaților ucraineni veniți în R. Moldova, dar și ajutoare pentru întărirea securității R. Moldova, inclusiv în domeniul cibernetic.
Contactat de Reuters pentru comentarii în legătură cu eventuala sa demisie din funcția deținută acum în biroul pentru managementul global al resurselor umane, Logsdon a redirecționat solicitarea către Departamentul de Stat, care a spus că nu comentează „chestiuni interne legate de personal”.
Aceste tensiuni au loc în timp ce cei aproximativ 70.000 de angajați ai Departamentului de Stat se pregătesc pentru posibile reduceri de personal și închideri ale unor misiuni diplomatice, în contextul în care președintele Donald Trump continuă demersurile de reducere a aparatului federal.
După plecarea lui Logsdon de la Chișinău, Statele Unite încă nu au trimis un nou ambasador în R. Moldova. În martie 2024, fostul președinte Joe Biden a nominalizat-o la această funcție pe Kelly Adams-Smith, care era pe atunci șefă adjunctă a Misiunii Statelor Unite în Uniunea Europeană.
Dar din cauza diviziunilor politice din Senatul SUA, Adams-Smith nu a obținut confirmarea ca ambasadoare la Chișinău în perioada administrației Biden, iar administrația Trump nu a făcut vreo altă nominalizare.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te