Președintele Igor Dodon a anunțat că îl însărcinează pe Ion Chicu, fostul ministru de finanțe și actualmente consilier prezidențial, să formeze noul cabinet de miniștri. Acesta are 15 zile să formeze un guvern de tehnocrați, cum a precizat președintele Dodon la o conferință de presă, și să elaboreze programul de guvernare care vor fi prezentate în parlament. Dacă noul guvern nu primește votul de învestitură, vor avea loc alegeri anticipate, a avertizat președintele.
Ion Chicu preciza recent pentru Unimedia: „Eu nu am fost membru de partid nici în una dintre structurile care de-a rândul anilor au guvernat - nici PCRM, nici PDM, nici altul...”
Chicu a fost în timpul guvernării comuniste ministru adjunct de finanțe și consilier al prim-ministrului Zinaida Grecianâi, iar în ultimii ani a fost secretar de stat la aceleși minister, după care, între decembrie 2018 și iunie 2019, a exercitat funcția de ministru al finanțelor.
Conferința de presă a fost organizată după seria consultărilor avute miercuri de președintele Igor Dodon cu toate partidele parlamentare, după demiterea guvernului condus de Maia Sandu. Guvern demis marți, 12 noiembrie, ca urmare a moțiunii de cenzură înaintate de socialiștii, care, deși aliați cu Blocul ACUM al premierului la guvernare, nu au fost de acord cu modificarea legii procuraturii. Aceasta i-ar fi dat premierului dreptul de a face personal preselecția candidaților pentru această funcție. Moțiune de cenzură a trecut cu 63 de voturi ale socialiștilor și democraților.
Pe de altă parte, premierul în exercițiu, Maia Sandu a explicat, într-un interviu cu Europa Liberă, că în momentul în care și-a asumat responsabilitatea pentru modificarea legii procuraturii, nu și-a închipuit „că Dodon este atât de iresponsabil să arunce țara în haos, înainte de aprobarea bugetului pentru 2020 și înainte ca țara să obțină următoarele tranșe de finanțate a bugetului (din afară).”
Your browser doesn’t support HTML5
În interviul cu Europa Liberă, premierul demisionar a mai declarat că „dezoligarhizarea” nu poate continua fără reformarea procuraturii, pentru care însă nu ar fi fost „susținere politică”. Ne-am axat pe numirea unui procuror general independent pentru că era clar „că nu vom putea merge mai departe” cu restul reformelor legate de Curtea Supremă de Justiție sau curățarea sistemului judecătoresc, a explicat Maia Sandu în interviul cu Europa Liberă.
Fără o majoritate parlamentară sau guvern, Maia Sandu crede că prioritatea Blocului ACUM este „să scăpăm țara de următorul pericol și următorul pericol este Igor Dodon. Igor Dodon împreună cu PD-ul încearcă să captureze instituțiile statului. Să ne fure nouă ce am reușit atât de greu”, a mai susținut premierul în exercițiu Maia Sandu în interviul cu Europa Liberă.