Fostul Papă Benedict al XVI-lea a încetat din viață la 95 de ani

Papa Benedict în vizită la Havana, Cuba, 28 martie 2012.

Fostul șef al Bisericii catolice, Papa Benedict al XVI-lea a încetat din viață la vârsta de 95 de ani la reședința sa de la Vatican, a anunțat BBC. El a condus Biserica catolică mai puțin de opt până când, în 2013, a devenit primul Suveran Pontif care a demisionat de la Grigore al XII-lea în 1415.

Benedict și-a petrecut ultimii ani din viață la Mănăstirea Mater Ecclesiae care se află la Vatican. Succesorul său, Papa Francisc, a spus că l-a vizitat deseori acolo.

Vaticanul a spus într-o declarație pe 31 decembrie: „Cu tristețe vă informăm că Papa Emeritus Benedict al XVI-lea a încetat din viață astăzi la 9:34 la Mânăstirea Mater Ecclesiae de la Vatican”.

Fostul Suveran Pontif fusese bolnav de ceva vreme, dar recent Sfântul Scaun a anunțat că starea sa de sănătate s-a deteriorat din cauza vârstei înaintate.

### Vezi și... ### Pantofii lui Benedict al XVI-lea

În cadrul ultimei sale audiențe generale din 2022, Papa Francisc a făcut miercuri un apel la o „rugăciune specială pentru Papa Emeritus Benedict”, despre care a spus că e foarte bolnav.

Născut Joseph Ratzinger în Germania, Benedict avea 78 de ani când a devenit în 2005 unul din cei mai bătrâni șefi ai Bisericii catolice aleși vreodată.

Multă vreme sub mandatul său, Biserica catolică a avut de înfruntat acuzații, procese în justiție și anchete oficiale legate de abuzuri comise zeci de ani de preoți catolici asupra copiilor.

Ceva mai devreme anul acesta, fostul Papă a recunoscut că au fost comise greșeli în abordarea cazurilor de abuzuri contra copiilor când a fost arhiepiscop de München între 1977-1982.

### Vezi și... ### Francisc, un Papă al premierelor