Fostul președinte român Iliescu, inculpat a doua oară pentru „mineriadă”

În iulie 1990, la o lună după „mineriadă”, președintele Ion Iliescu cerea Occidentului să înțeleagă România „cu slăbiciuni cu tot”, dând vina pentru marile tulburări de stradă pe „moștenirea dictaturii” comuniste.

În România, procurorii l-au pus vineri sub acuzare pe fostul președinte Ion Iliescu pentru crime împotriva umanității, în legătură cu suprimarea violentă a protestelor din 1990 de la București.

Patru oameni au murit în iunie 1990, când minerii chemați de guvernarea lui Iliescu au ajutat poliția să pună capăt demonstrațiilor prelungite din Piața Universității, în București, în favoarea ruperii cu trecutul comunist, independenței televiziunii și democratizării mai rapide.

Este a doua oară când Iliescu este trimis în judecată pentru „mineriada” din 1990. El a fost pus sub acuzare mai întâi în 2005, i s-a deschis proces în 2017, dar apoi acuzațiile au fost retrase din motive de procedură, iar ancheta a fost reluată de la capăt.

În același caz sunt trimiși acum în instanță premierul interimar de atunci, Petre Roman, șeful serviciilor de informații, Virgil Măgureanu, și alții.

În violențele din 1990 din centrul Bucureștiului, pe lângă cele patru decese, două persoane au fost violate, 1300 au fost rănite, iar 1200 au fost private de libertate pe motive politice – susțin procurorii.

Iliescu, care are 94 de ani, nu și-a recunoscut niciodată vina. El ar putea fi condamnat la 25 de ani de închisoare.

Imagini de arhivă din Piața Universității, din București, centrul protestelor suprimate cu ajutorul minerilor.

Evenimentele din iunie 1990 au atras României condamnare internațională, au încetinit procesul integrării ei euroatlantice și au declanșat un val de emigrare mai ales din rândul tinerilor dezamăgiți de ritmul prea lent al tranziției la democrație și economie de piață.

În 2014, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a criticat Bucureștiul pentru că nu a anchetat cum se cuvine „mineriada”, făcând conducerea politică a țării, în frunte cu președintele Klaus Iohannis, să ceară reluarea cercetărilor și procesului juridic.

📰 Europa Liberă este și pe Google News