Fostul președinte iranian Mohammad Hatami se alătură apelurilor pentru reforme politice

Fostul președinte iranian Mohammad Hatami în 2013

Fostul președinte iranian Mohammad Hatami s-a alăturat membrilor opoziției și fostului prim-ministru Mir Hossein Musavi pentru a face apel pentru o schimbare politică, în timp ce țara continuă să fie afectată de ample proteste antiguvernamentale.

„Ceea ce este evident astăzi este o nemulțumire generalizată”, a declarat Hatami, în vârstă de 79 de ani, la 5 februarie, declarație preluată de presa locală.

El a adăugat că „nu există niciun semn al dorinței sistemului de guvernare de a se reforma și de a evita greșelile din trecut și din prezent”.

Hatami, reformistul care a ocupat funcția de președinte din 1997 până în 2005, a declarat că speră că „metodele civile non-violente vor forța sistemul de guvernare să își schimbe abordarea și să accepte reformele.”

„Iranul și iranienii au nevoie și sunt pregătiți pentru o transformare fundamentală a cărei contur este conturat de mișcarea Femeie, viață, libertate", a adăugat el.

Mahsa Amini

Iranul a fost afectat de tot mai amplele tulburări de la moartea lui Mahsa Amini, la 16 septembrie. Tânăra de 22 de ani a murit în timp ce se afla în arest după ce a fost arestată de faimoasa poliție a moralității pentru că, după s-a spus, purta în mod necorespunzător baticul islamic obligatoriu pe cap, sau hijab.

Moartea ei, pe care oficialii au pus-o pe seama unui atac de cord, a declanșat un val de proteste în orașele din întreaga țară. Autoritățile au reacționat la aceste tulburări printr-o represiune dură care, potrivit grupurilor de apărare a drepturilor, a dus la moartea a peste 500 de persoane, inclusiv 71 de copii.

Protestele reprezintă cea mai mare amenințare la adresa guvernului islamic de la revoluția din 1979.

### Vezi și... ### Cât de departe poate ajunge revolta din Iran

Declarațiile lui Hatami au loc în momentul în care Iranul va marca cea de-a 44-a aniversare a revoluției și urmează comentariilor făcute la 4 februarie de Musavi, o figură a opoziției iraniene, care a cerut organizarea unui referendum „liber” în Iran și elaborarea unei noi constituții.

Musavi, în vârstă de 80 de ani, care se află în arest la domiciliu din 2011, a făcut acest apel într-o declarație în care a spus că iranienii doresc o schimbare fundamentală bazată pe sloganul „Femeie, viață, libertate” - pe care mulți l-au scandat în timpul recentelor proteste împotriva puterii.

Între timp, la 5 februarie, liderul suprem, ayatollahul Ali Hamenei, a grațiat „zeci de mii de deținuți”, inclusiv mulți dintre cei arestați în timpul recentelor proteste antiguvernamentale, a anunțat presa de stat.

„Vor fi grațiați deținuții care nu sunt acuzați de spionaj pentru agenții străine, de a avea contact direct cu agenți străini, de comiterea de crime și răniri intenționate, de distrugerea și incendierea proprietății de stat sau de a nu avea un reclamant privat în cazul lor”, a precizat presa de stat, care a adăugat că grațierile fac parte din activitățile legate de aniversarea revoluției.

### Vezi și... ### UE condamnă execuțiile din Iran și critică livrarea de drone iraniene Rusiei