Autoritățile moldovene au confirmat că a fost reținut în Belgia de către Interpol Iurie Topală, fostul șef al întreprinderii Calea Ferată din Moldova. Reținerea a avut loc la 12 ianuarie la cererea Chișinăului, unde Topală este cercetat într-un dosar penal de escrocherie, delapidări, abuz de serviciu, în care prejudiciul a fost estimat preliminar la 250 de milioane de lei. Extrădarea fostului șef al CFM la Chișinău este încă incertă, fiind nevoie de o decizie de tribunal, în Belgia. Relatează Valentina Basiul:
Your browser doesn’t support HTML5
Procurorii îl acuză pe fostul director al Căii Ferate a Moldovei, Iurie Topală de proasta gestiune a întreprinderii în perioada 2015-2019, dar și de abuz în serviciu în interesele unui grup organizat. Apărătorii de stat au emis un mandat de arestare în lipsa sa, la sfârșitul anului trecut, și au pus sechestru pe o parte din proprietăți în valoare totală de 25 de milioane de lei. Topală este bănuit, la această fază de documentare, că ar fi prejudiciat CFM cu 250 de milioane de lei, în plus că ar fi lăsat la plecare mai multe datorii create artificial.
Nu este lipede când ar urma să fie extrădat din Belgia în R. Moldova, asta deoarece decizia respectivă aparține statului pe teritoriul căruia a fost încătușat, spune procurora responsabilă de comunicare de la Procuratura Generală, Mariana Cherpec.
„La moment are loc un schimb de informații și documente dintre autoritățile R. Moldova și cele din Belgia, însă decizia finală aparține autorităților din Belgia. Legislația procesual-penală nu stabilește un termen expres care să prevadă extrădarea persoanelor, respectiv în dependeță de fiecare caz în parte, de complexitatea lui, dacă s-au prezentat toate actele necesare, autoritățile care urmează să extrădeze persoana decid asupra admiterii sau nu a cererii de extrădare a statului solicitant”.
### Vezi și... ### Procurorii cercetează fraude de sute de milioane la Calea Ferată din MoldovaÎn timp ce unele surse apropriate anchetei au avansat un termen de până la două luni necesare procesului de extrădare, procurora Mariana Cherpec a admis că acest proces poate fi și mai de durată, judecând după un caz similar cu un alt inculpat din R. Moldova, figurant în dosarul fraudei bancare. Deși respectiva persoană a fost localizată la fel în Belgia și reținută, procedura de extrădare s-a împotmolit deoarece există pe rol și o cerere de azil politic.
Avocatul Ion Briceac, care-l reprezintă pe Topală în instanță și care a activat jurist principal în mandatului fostului liberal la CFM, a spus că nu are mandat de a vorbi în numele clientului său în presă.
În trecut Topală a negat că a lăsat întreprinderea feroviară în datorii. Dimpotrivă a afirmat că la preluarea funcției, în 2015, datoriile salariale atingeau 100 de milioane de lei, echivalentul lefurilor restante pe trei luni, cam același volum de restanțe la retribuția muncii se înregistra și în urmă cu un an. În cei patru ani cât a condus CFM, ar fi redus în jumătate datoriile generale, a mai spus Iurie Topală.
### Vezi și... ### Problemele de la Calea Ferată sub lupa Consiliului Suprem de SecuritatePe de altă parte, directorii Căii Ferate care l-au succedat l-au acuzat deschis sau mai voalat că dificultățile finaciare s-ar trage anume din mandatul său. Pe lângă investigațiile penale, a fost demarată și o ancheta parlamentară, precum și controale ale Curții de Conturi care ar fi arătat nereguli în gestiunea patrimoniului public. De vină ar fi, potrivit mai multor experți, un complex de factori, dar întâi de toate că funcția de director general al CFM a fost percepută drept o rentă politică din care cei care ajungeau la putere încercau să extragă maxime foloase materiale.
Your browser doesn’t support HTML5
Your browser doesn’t support HTML5
Your browser doesn’t support HTML5