Fostă colegă a opozantului rus Navalnîi, transferată într-o închisoare din regiunea Moscovei

Activista Lilia Ceanîșeva, la Ufa

Fosta lideră a unei organizații regionale a activistului de opoziție Aleksei Navalnîi, arestată în Bașkortostanul rusesc, a fost transferată într-un centru de detenție din regiunea Moscovei.

Avocatul Liliei Ceanîșeva a declarat Europei Libere că nu a putut să se întâlnească cu clienta sa într-un centru de detenție din capitala regională Ufa, pe 22 noiembrie, din cauza mutării. „Oficialii din Centrul de detenție nr. 1 din Ufa mi-au spus că a fost transferată la Centrul de detenție nr. 6 din regiunea Moscovei. Nu mi-au fost oferite alte detalii”, a spus avocatul Serghei Makarenko, adăugând că transferul a avut loc fără vreo înștiințare prealabilă.

Soțul lui Ceanîșeva, Almaz Gatin, a declarat Europei Libere că nu a fost informat despre transferul soției sale în regiunea Moscova, aflată la aproape 1.500 de kilometri distanță.

Confuzia este încă și mai mare, întrucât există două centre numite Centrul de detenție nr. 6 din regiunea Moscovei: una în capitala Rusiei și alta într-un oraș din apropiere. Nu este clar în ce unitate era reținută Ceanîșeva.

Nici oficialii de la centrul de detenție din Ufa, nici reprezentanții Serviciului Federal de Penitenciare nu au comentat transferul ei. În Rusia, suspecții sunt de obicei reținuți și judecați în orașele în care se presupune că au comis crime.

La începutul acestei luni, Ceanîșeva a fost trimisă în detenție cel puțin până pe 9 ianuarie, sub acuzația de extremism, în ceea ce experții juridici au numit o urmărire penală neobișnuită, care părea să o ținteze retroactiv pentru presupuse crime.

Ceanîșeva a condus unitatea locală a rețelei de grupuri regionale de campanie a lui Navalnîi. Navalnîi însuși se află în închisoare din februarie, în timp ce câțiva dintre asociații săi au fost acuzați de înființarea unui grup extremist. Mulți dintre asociații săi au fugit din țară.