Fotbaliștii francezi salută înfrângerea extremei drepte la alegeri

Nr. 15 francez Marcus Thuram (stânga) și căpitanul Kylian Mbappé au respins categoric avertismentele dreptei că nu au voie să se amestece în politică, pronunțându-se clar împotriva extremistului naționalist al lui Marine le Pen.

Deznodământul surprinzător al turului al doilea al alegerilor parlamentare din Franța, de duminică, a fost salutat de mai mulți membri ai echipei naționale de fotbal înaintea semifinalei de marți împotriva Spaniei.

Alianța de stânga Noul Front Popular (NFP) a câștigat alegerile, în vreme ce partidul de extremă dreapta, Reuniunea Națională (RN), câștigătorul primului tur, a ajuns pe locul al treilea.

„Trăiască diversitatea, trăiască Republica, trăiască Franța”, a scris pe Instagram atacantul Marcus Thuram, citat de dpa.

El i-a felicitat pe toți cei care au „răspuns la amenințarea care plana deasupra minunatei noastre țări” și a adăugat că „lupta continuă”.

Thuram este unul din jucătorii „naționalei” franceze care au comentat direct evoluțiile electorale, chemând la mobilizare împotriva ascensiunii dreptei naționaliste, care a câștigat alegerile europene de luna trecută.

Atunci, RN a obținut peste 31% din voturi, în vreme ce partidul centrist al președintelui Emmanuel Macron a primit mai puțin de 15%, ceea ce l-a determinat pe șeful statului să convoace alegeri naționale anticipate.

După turul al doilea, fundașul naționalei franceze Aurélien Tchouameni a scris pe X: „Victoria poporului”, iar mijlocașul dreapta Jules Koundé și-a felicitat și el compatrioții, exprimându-și ușurarea că țara nu va fi guvernată de extrema dreaptă.

Dezbaterea politică a însoțit echipa franceză pe tot parcursul turneului final Euro 2024 din Germania, scrie dpa, amintind că însuși căpitanul echipei franceze, Kylian Mbappé, s-a exprimat fără echivoc în favoarea forțelor democratice, chemând tinerii, mai ales, să iasă la vot și să pedepsească extrema dreaptă.

„Și eu am crezut cândva că votul meu nu contează, dar vă jur, contează”, a spus el la o conferință de presă în Germania.

Comentariile fotbaliștilor i-au înfuriat pe extremiștii de dreapta, în frunte cu liderul RN Jordan Bardella, care le-a cerut să tacă, fiindcă nu se pricep la politică.

Franța va juca marți semifinala Euro 2024 cu Spania, la Munchen. (MȚ)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te