Fotbalistul turc Demiral, anchetat de UEFA pentru un salut extremist de dreapta

Demiral făcând salutul „lupilor gri” după al doilea gol împotriva Austriei. Turcii au câștigat cu 2-1.

Fundașul echipei naționale de fotbal a Turciei, Merih Demiral, este anchetat de forul fotbalistic european UEFA în legătură cu gestul controversat făcut după ce a înscris în meciul cu Austria, de la Euro 2024, în Germania.

Dpa scrie că Demiral a făcut salutul „Lupilor gri” (Bozkurtlar, în turcă) o mișcare ultranaționalistă înființată în anii 1960, vinovată de asasinate și masacre cărora le-au căzut victime printre alții activiști pentru democrație și membri ai minorităților naționale, inclusiv kurdă, armeană sau greacă.

Mișcarea extremistă care proclamă supremația „rasei turce” este reprezentată în parlamentul de la Ankara prin Partidul Mișcării Naționaliste (MHP), fiind „aripa” ei de tineret.

Gestul lui Demiral, care a înscris ambele goluri ce au propulsat Turcia în „optimi”, a fost condamnat de ministra de Interne a Germaniei, Nancy Faeser, și de grupări pentru drepturile omului.

UEFA a spus miercuri că verifică acuzațiile de „comportament nepotrivit” aduse lui Demiral și va reveni cu detalii.

Dpa notează că o eventuală sancționare l-ar putea împiedica să joace în sfertul de finală împotriva Olandei, sâmbătă.

Demiral a spus că gestul său a vrut să reprezinte „identitatea turcă”, de care este „mândru”, că nu a transmis vreun „mesaj secret” și că a văzut mulți spectatori făcând la fel, la meciul de la Leipzig.

„Am vrut doar să arăt de fericit și mândru sunt”, a spus fotbalistul.

Ministra Nancy Faeser și-a exprimat indignarea pe platforma X, spunând că „simbolurile extremismului turcesc de dreapta nu-și au locul pe stadioanele noastre”, iar folosirea campionatului european pentru „rasism” este „inacceptabilă”.

Faser a spus că structurile de securitate germane îi urmăresc îndeaproape pe extremiștii turci de dreapta din Germania. Dpa amintește că Lupii Gri sunt monitorizați de Oficiul Federal pentru Protecția Constituției.

La Euro 2024 s-au înregistrat mai multe incidente cu caracter ultranaționalist și rasist, atribuite mai ales suporterilor din Balcani. La meciul Albania-Croația, de exemplu, suporterii celor două echipe au scandat în comun o lozincă antisârbească. (MȚ)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te