FOTOGALERIE. 31 de ani de la masacrul din Piața Tiananmen

Jurnaliștii cer eradicarea corupției în Piața Tiananmen, pe 17 mai 1989, în timpul celor șase săptămâni de manifestații în masă. Aproape 1 milion de oameni s-au alăturat mișcării de protest.

Semne de victorie. Demonstranții opresc un convoi militar în drum spre Piața Tiananmen, la scurt timp după ce legea marțială a fost declarată, pe 20 mai 1989.

Un elicopter militar aruncă pliante către protestatari, cu ordinul de a părăsi imediat Piața Tiananmen, pe 22 mai 1989.

Demonstranții s-au adunat în jurul unei replici a Statuii Libertății, pe 2 iunie, sfidând declararea legii marțiale și ordinul de a părăsi piața.

Manifestanții au dormit în corturi în timpul mișcării de protest.

Un student, care le spune soldaților să plece, pe 3 iunie, cu puțin timp înainte de represiune.

În noaptea de 3 iunie, militarii au început să avanseze împotriva protestatarilor cu tancuri și vehicule blindate. În această fotografie, elevii au dat foc unui transportor blindat de personal, în 4 iunie.

Mulțimi de studenți care trec printr-un cordon de poliție pentru a ajunge în Piața Tiananmen, blocată de forțele de securitate, în zilele de 3 și 4 iunie.

Un protestatar acoperit de sânge, cu o cască a unui soldat chinez, după ciocnirile violente cu forțele militare din 4 iunie. Represiunea militară s-a soldat cu moartea a sute de civili, după unele estimări, mii. Zeci de militari au fost, de asemenea, uciși.

Un locuitor din Beijing arată o schijă a unui glonț, tras dintr-o pușcă automată, care a trecut prin fereastra apartamentului său.

Un bărbat neînarmat stă în fața unei coloane de tancuri pe Bulevardul Păcii Eterne, pe 5 iunie. Identitatea bărbatului nu a fost confirmată și nu se știu prea multe despre soarta sa după ce a dispărut.

Tancurile supraveghează un bulevard strategic, care duce la Piața Tiananmen, pe 6 iunie, după ce protestatarii fuseseră alungați din zonă.

Un stop cadru de la televiziunea japoneză arată un „revoltat” acuzat și condus în sala de judecată pentru un proces sumar înainte de executarea sa, pe 22 iunie. Sute de persoane au fost încarcerate pentru participarea la proteste.

În aprilie 1989, studenții chinezi au început să protesteze în Piața Tiananmen din Beijing cerând reforme democratice și eradicarea corupției. Adunările, provocate de moartea șefului reformist al Partidului Comunist Hu Yaobang s-au transformat rapid în manifestații de masă pro-democrație.