Fotogalerie | Cele mai importante știri ale anului 2023, în imagini

Luptători talibani verifică locul unei explozii, lângă Ministerul de Interne, la Kabul – în capitala Afganistan, pe 1 ianuarie 2023. O bombă a explodat în apropierea unui punct de control de pe aeroportul militar din Kabul. Talibanii au declarat după incident că 20 de persoane au murit și alte 30 au fost rănite. (AP Foto/Ebrahim Noroozi)

O caricatură a președintelui francez Emmanuel Macron este afișată în timpul unui protest ce a avut loc în fața Ambasadei Franței la Teheran, pe 8 ianuarie, împotriva revistei franceze Charlie Hebdo. Revista republicase unele caricaturi care îl insultă pe liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei.(Asia de Vest Agenția de știri/Majid Asgaripour)

Fotografie aeriană care arată casele distruse de forțele ruse de lângă un pod aruncat în aer de peste râul Siverski-Doneț, în satul recent eliberat Bogorodicine/ Ucraina. 13 ianuarie 2023. (AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Gunoaie plutind pe râul Drina lângă Visegrad, Bosnia, pe 20 ianuarie 2023. Tone de deșeuri aruncate în gropile de gunoi prost reglementate de pe malul râului sau direct în râurile din trei țări din Balcanii de Vest se adună iarna și primăvara. (AP Photo/Armin Durgut)

O femeie se reculege la memorialul dedicat victimelor unui atac armat de la Star Ballroom Dance Studio, pe 23 ianuarie 2023, în Monterey Park, California. Un bărbat înarmat a ucis mai multe persoane, cele mai multe din comunitatea asiatică-americană. (AP Foto/Ashley Landis).

Membrii familiei victimei unei explozii care a avut loc la o moschee plâng în timpul unui protest împotriva militantismului. Manifestația a avut loc după o explozie sinucigașă ce a avut loc în interiorul unui sediu al poliției din Peshawar/Pakistan, pe 1 februarie 2023. (AFP/Abdul MAJEED)

Două femei plâng pe locul unei clădiri prăbușite în urma unui cutremur major ce avut loc în districtul Elbistan din Kahramanmaras, Turcia, 8 februarie 2023. Peste 9.000 de oameni au murit și alte mii au fost răniți după două cutremure majore care au lovit sudul Turciei și nordul Siriei pe 06 februarie. (EPA-EFE/SEDAT SUNA)

Președintele SUA Joe Biden și președintele Ucrainei Volodimir Zelenski merg pe lângă catedrala Sfântul Mihail, pe fondul atacului Rusiei asupra Ucrainei, la Kiev, Ucraina, 20 februarie 2023. (REUTERS/Gleb Garanich)

Protestatarii care țin steagul Uniunii Europene sunt împrăștiați cu un tun cu apă în timpul confruntărilor cu polițiștii de lângă parlamentul georgian din Tbilisi, pe 7 martie 2023. - Poliția georgiană a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă împotriva protestatarilor, în timp ce mii de manifestanți au ieșit în stradă pentru a se opune unui controversat proiect de lege privind „agenții străini”. (AFP)

Un militar ucrainean rănit este dus la spital de pe linia frontului lângă Bahmut, pe 23 martie 2023. (AFP/Aris Messinis)

Imagine aeriană a unei case lăsată fără acoperiș în urma unei tornade. Little Rock, Arkansas, SUA, 2 aprilie 2023. (REUTERS/Cheney Orr)
 
 
 

Camere de supraveghere în fața unei imagini cu defunctul lider suprem iranian, ayatollahul Ruhollah Khomeini, pe o stradă din Teheran, Iran, 10 aprilie 2023. Potrivit Agenției de știri a Republicii Islamice (IRNA), departamentul de poliție iranian a emis o declarație pe 9 aprilie că poliția își intensifică represiunea împotriva femeilor care nu poartă hijab în public. Autoritățile iraniene spun că vor va folosi camere de supraveghere și că vor instala camere inteligente noi în locuri publice și drumuri. (EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH)

Un strat de cenușă vulcanică acoperă mașini și case în Kliuci, districtul Ust-Kamceatsk, după o erupție a vulcanului Șiveluci, unul dintre cei mai mari vulcani din Kamchatka/Rusia. Vulcanul a erupt pe 1 aprilie 2023. (Dmitri Melnikov/Academia Rusă de Științe/TASS)

Flori și jucării sunt depuse pentru victime în apropierea școlii Vladislav Ribnikar din Belgrad, Serbia, 4 mai 2023. Un tânăr de 13 ani a deschis focul la școala sa din capitala Serbiei. A ucis mai mulți colegi și un gardian înainte de a suna poliția și de a fi arestat.  (AP/Darko Vojinovic)

Un luptător taliban stă de pază în timp ce femeile așteaptă să primească rații de mâncare distribuite de un grup de ajutor umanitar, în Kabul, Afganistan, 23 mai 2023.  (AP/Ebrahim Noroozi)
 
 
 

Migranți lângă zidul de la granița poloneză cu Belarus, lângă Bialowieza, Polonia, 28 mai 2023. (Agnieszka Sadowska/Agencja Wyborcza)

Soldații Forței internaționale de menținere a păcii din Kosovo (KFOR), conduse de NATO, se confruntă cu etnicii sârbi în fața clădirii municipalității din Zvecan, Kos, 29 mai 2023. Protestele și confruntările din Zvecan s-au declanșat după ce primarii etnici albanezi au preluat mandatul în patru orașe în urma alegerilor boicotate de comunitatea sârbă. (EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI)
 
 
 

Vopsea roșie pusă pe monumentul Soldatului Sovietic, un osuar care conține rămășițele celor care au murit în cel de-al Doilea Război Mondial, la Sofia, Bulgaria, 31 mai 2023. Monumentul a fost vopsit în roșu în semn de sprijin pentru poporul ucrainean. (EPA-EFE/VASSIL DONEV)

Străzile sunt inundate în Herson, Ucraina, pe 7 iunie 2023, după ce zidurile barajului Kahovka s-au prăbușit. (AP Photo/Libkos)

În această fotografie făcută pe 20 iunie 2023, Tazeem Pervaiz, mama migrantului Taquir Pervaiz, care a dispărut după ce un vas de pescuit supraîncărcat s-a răsturnat și s-a scufundat în Marea Ionică, plânge în timp ce ține o poză cu fiul ei în satul Bandli, din Kashmirul administrat de Pakistan. (AFP/Sajjad QAYYUM)

Oameni răcorindu-se la o fântână arteziană publică pentru a face față căldurii din centrul Budapestei, Ungaria, 20 iunie 2023. (EPA-EFE/Zoltan Balogh) Vara 2023 a fost declarată cea mai fierbinte din istorie de Organizația Meteorologică Mondială.

Liderul opoziției ruse, Aleksei Navalnîi, într-o înregistrare video furnizată de Serviciul Federal Rus al Penitenciarelor din penitenciarul din Melekhovo, regiunea Vladimir, în timpul unei audieri la Curtea Supremă a Rusiei din Moscova, Rusia, 22 iunie. 2023. (AP/Alexander Zemlianichenko)
 
 
 

Un spectator urmărește Chandrayaan-3 (Moon Vehicle-3) al Organizației Indiane de Cercetare Spațială (ISRO), în statul sudic Andhra Pradesh, India, 14 iulie 2023. Având un buget de mai puțin de 75 de milioane de dolari, agenția spațială indiană încearcă să asolizeze un rover pe Lună și să se alăture grupului de națiuni care cuprinde Statele Unite, fosta Uniune Sovietică și China, care au făcut aselenizări cu succes. (EPA-EFE/IDREES MOHAMMED)
 
 
 

Mykola (41 de ani) și familia sa trec cu mașina prin satul Dovhenke, regiunea Harkov, Ucraina, 15 iulie 2023. Mykola a venit la casa distrusă a familiei surorii sale pentru a colecta restul unei stupine avariate în timpul invaziei în curs de desfășurare a Ucrainei de către Rusia. Casa lui din satul Krasnopillia din apropiere a fost, de asemenea, distrusă în timpul luptei și a fost forțat să se mute cu familia în HrestIȘe, unde păstrează albinele și speră să se întoarcă într-o zi acasă. (EPA-EFE/OLEG PETRASYUK)

Un localnic cu o mască de scufundări pulverizează apă la intrarea unei case în timpul unui incendiu din zona Lagonisi din Attica, Grecia, 17 iulie 2023. ( EPA-EFE/ KOSTAS TSIRONIS)
 
 
 
 

 

Un participant arată semnul victoriei în timpul unei parade a comunității LGBT din București, România, 29 iulie 2023. Potrivit organizatorilor și presei locale, parada a fost cea mai mare de până acum în capitala României, cu peste douăzeci de mii de participanți care au cerut drepturi legale pentru homosexuali, cum ar fi parteneriatul civil, căsătoria sau dreptul de a adopta un copil. (AP Photo/Vadim Ghirda)

Polițiști printre dărâmăturile caselor vandalizate de o mulțime musulmană furioasă într-o zonă creștină din Jaranwala din districtul Faisalabad, Pakistan, joi, 17 august 2023. (AP Photo/K.M. Chaudary)

Un bărbat rănit într-un atac rusesc merge prin Piața Krasna. Pe fundal se află Teatrul Regional Academic de Muzică și Dramă Taras Șevcenko de Cernigău. Ucraina, 19 august 2023. (AP Photo/Efrem Lukatsky)
 
 
 

Gianmarco Tamberi (stânga) – medaliatul cu aur la săritura în înălțime, medaliatul cu aur la 3000 m obstacole Soufiane El Bakkali (centru), din Maroc și medaliatul cu bronz la 3000 m obstacole, Abraham Kibiwot (dreapta), sărbătoresc în groapa de apă de la Campionatul mondial de atletism din Ungaria, Budapesta. (EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA)
 
 
 

Un luptător al grupului privat de mercenari Wagner vizitează un memorial improvizat lângă fostul Centru PMC Wagner, asociat cu fondatorul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, în Sankt Petersburg, Rusia, 24 august 2023. (REUTERS/Anastasia Barashkova)

Un militar ucrainean cheamă paramedicii după un atac cu rachetă rusesc asupra pieței alimentare din centrul orașului Kostiantinivka, Ucraina, 6 septembrie 2023. (AP Foto/Evgeniy Maloletka)
 
 
 

Oamenii încearcă să scoată o mașină scufundată în mare la campingul Arapia, lângă Țarevo, pe coasta bulgară a Mării Negre, pe 6 septembrie 2023. Ploile abundente și furtunile din seara zilei de 4 septembrie au făcut ca râurile să se reverse, distrugând poduri și ducând la evacuarea a peste 100 de turiști și localnici de pe litoral în locuri mai sigure. (AFP/Nikolay DOYCHINOV)

Refugiații din regiunea Nagorno-Karabah ajung cu camionul în satul de graniță Kornidzor, Armenia, 26 septembrie 2023. (REUTERS/Irakli Gedenidze)

Un bărbat ține afișul „Stop Rahmon” ca formă de protest împotriva președintelui Republicii Tadjikistan, Emomali Rahmon, înainte de întâlnirea cancelarului german cu liderii a cinci țări din Asia Centrală, în fața Cancelariei din Berlin, Germania, septembrie 29, 2023.  (EPA-EFE/Filip Singer)
 
 
 

Rudele minerilor își verifică telefoanele mobile în timp ce stau în clădirea minei de cărbune Kostienko ArcelorMittal, în timpul operațiunii de salvare în urma unui incendiu în mina din Karaganda, nord-vestul Kazahstanului, pe 28 octombrie 2023. Kazahstanul a declarat pe 28 octombrie 2023 că 32 de persoane au murit într-un incendiu la o mină ArcelorMittal. ( AFP)
 
 
 
 
star_border
 

Refugiații afgani sosesc cu camioane din Pakistan la granița Torkham Afganistan-Pakistan în provincia Nangarhar, pe 30 octombrie 2023. Islamabad a emis un ordin pentru 1,7 milioane de afgani despre care spune că locuiesc ilegal în țară să plece până la 1 noiembrie sau să fie deportați. (AFP/Wakil KOHSAR)

Palestinienii caută victime la locul atacurilor israeliene asupra caselor din tabăra de refugiați Jabalia din nordul Fâșiei Gaza, 31 octombrie 2023.( REUTERS/Anas al-Shareef)

O fotografie a unei fete răpite este lipită de ușa unei camere de siguranță lovită de gloanțe, în urma atacului mortal din 7 octombrie al unor bărbați înarmați ai grupării militante palestiniene Hamas din Fâșia Gaza, în kibbutzul Nir Oz din sudul Israelului, 21 noiembrie 2023. ( REUTERS/Ronen Zvulun)

Roman, în vârstă de 8 ani, rănit de o rachetă rusă asupra orașului Vinița din centrul Ucrainei anul trecut, face spectacol la un concurs de dansuri de sală, cu fața acoperită de o mască pentru arsuri, după un an de grefe de piele și peste 30 de operații, la Liov, Ucraina. 2 decembrie 2023.  (REUTERS/Roman Baluk)

Anul 2023 a fost marcat de războaie, cutremure, inundații. Invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina a continuat, iar în toamnă un nou conflict a început între Israel și Gaza. Vă prezentăm cele mai importante evenimente ale anului, în fotografii realizate de agențiile internaționale.