Fotografii din satelit arată că un atac cu dronă ucraineană a avariat o stație radar rusă

O imagine din satelit realizată pe 23 mai, care arată daunele suferite de stația radar rusă Armavir

Imagini din satelit realizate la scurt timp după un atac ucrainean cu dronă în regiunea Krasnodar, în sudul Rusiei, arată daune mari la o stație radar cheie care acoperea peninsula ucraineană ocupată, Crimeea, precum și Balcanii, a Mediterana de Est și a Golful Persic.

Stația Armavir, care are două radare Voronej-DM cu o rază de acțiune de aproximativ 6.000 de kilometri, pare să fi suferit daune serioase la clădirile care adăpostesc aparatura, a relatat serviciul rusesc al RFE/RL.

Potrivit blogului The War Zone, stația face parte din sistemul de avertizare timpurie al Rusiei contra rachetelor balistice nucleare.

War Zone scrie că stația motivul atacării stației poate fi acela că este capabilă să urmărească rachetele cu rază lungă de acțiune ATACMS, fabricate în SUA, a căror livrare în Ucraina a fost aprobată recent de Washington.

Analistul militar norvegian, Thord Are Iversen, spune într-o postare pe X că țintirea unor elemente ale sistemului de avertizare timpurie nucleară al Rusiei „nu este o idee deosebit de bună... mai ales în vremuri de tensiune”.

Atacul ucrainean asupra stației Armavir a avut loc la scurt timp după ce Rusia a început exerciții cu arme nucleare tactice în Districtul Militar Sud.

Ministerul rus al Apărării a declarat că exercițiile au avut loc „ca răspuns la declarațiile provocatoare și la amenințările unor oficiali occidentali”.

Nici Rusia, nici Ucraina nu au comentat atacul de la Armavir.

De asemenea, pe 23 mai, aeroportul din capitala regiunii ruse Tatarstan, Kazan, și mai multe instalații industriale din regiune au fost închise temporar din cauza unor „posibile atacuri cu drone”. Tatarstanul se află la mai mult de 1.000 de kilometri de granița cu Ucraina.

În ultimele luni, Ucraina a intensificat atacurile pe teritoriul rus și în largul coastelor sale, vizând, în special, instalații de producție și rafinare a petrolului, instalații de apărare aeriană și nave militare.

Știre preluată de la Europa Liberă România

Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te