Fotografii din satelit | Potențialele ținte militare pentru Ucraina în Crimeea ocupată de Rusia

De pe o plajă la Marea Neagră, oamenii privesc fumul și flăcările după exploziile de la o bază aeriană militară rusă din Novofedorivka, Crimeea, în august 2022

O examinare atentă a imaginilor din satelit de la Planet Labs arată în ce măsură a devenit peninsula Crimeea un centru pentru operațiunile militare ale Rusiei în Ucraina - și o țintă potențială pentru forțele Kievului.

Recentele imagini din satelit realizate deasupra Crimeei ocupate de Rusia și obținute de RFE/RL arată aerodromuri, situri de apărare aeriană și nave care, potrivit experților în apărare, ar putea fi ținte principale pentru armata ucraineană, care încearcă să slăbească forțele Moscovei și să recucerească teritoriul ocupat de acestea.

Importanța Crimeei ca rampă de lansare pentru atacurile rusești asupra Ucrainei continentale a crescut după ce, în urmă cu o lună, trupele rusești s-au retras din orașul Herson - singura capitală regională capturată de când Moscova a lansat o invazie pe scară largă în februarie - și de pe malul estic al fluviului Nipru.

Forțele ruse au suferit numeroase eșecuri de la invazie, dar continuă să dețină părți din regiunile Herson, Zaporojie, Luhansk și Donețk, pe lângă Crimeea, pe care au ocupat-o în 2014. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, în repetate rânduri, că obiectivul Kievului este de a recâștiga controlul asupra întregii țări, inclusiv asupra Crimeei.

Jurnaliștii de la Crimeea.Realities al RFE/RL au creat o bază de date care identifică peste 150 de situri militare rusești în peninsulă. Împreună cu analiștii din domeniul apărării și colegii de la Schemes, departamentul de investigații al serviciului ucrainean al RFE/RL, aceștia au analizat noi imagini furnizate de compania americană de imagini prin satelit Planet Labs care descriu cele mai importante instalații.

Iată ce au descoperit.

Aviație

Dintre cele 10 aerodromuri militare active din Crimeea, imaginile din satelit sugerează că, de la jumătatea lunii noiembrie, aerodromul de la Djankoi a devenit principalul centru logistic al Rusiei pentru operațiunile sale în sudul Ucrainei. De asemenea, acesta servește ca bază pentru elicopterele sale de atac.

Djankoi ocupă acum „locul 1 în top cinci” pentru țintele preferate ale atacurilor ucrainene, a declarat Viktor Kevliuk, expert în industria de apărare la Centrul pentru Strategii de Apărare, un think tank din Kiev.

Un fost comandant al marinei ucrainene, viceamiralul Ihor Voroncenko, spunea că Djankoi este o bază ideală pentru forțele terestre și aeriene rusești, deoarece „extinde raza de acțiune - în primul rând, a aviației militare” în sudul Ucrainei.

Utilizarea pistei de aterizare de către Rusia este acum „destul de intensă”, afirmă Kevliuk, deoarece pista de aterizare poate face față avioanelor grele care transportă militari în regiunile Herson și Zaporojie din apropiere, la nord, unde forțele rusești controlează o arie substanțială de teren la est și sud de Nipru. „Merită să fie urmărit”.

Imaginile Planet Labs din 31 octombrie arată peste 50 de elicoptere staționate pe aerodromul Djankoi. Printre acestea se numără Ka-52, un elicopter de atac capabil să distrugă tancuri și să efectueze recunoașteri aeriene; elicopterul de luptă Mi-28, prezentat de Rosoboroneksport, agenția de stat rusă de export de echipamente militare, ca fiind un „tanc zburător”; elicopterul de luptă Mi-35; și elicopterul Mi-8, un elicopter multitasking folosit pentru transport, atacuri și recunoaștere.

Fotografie făcută de satelitul Planet Labs: aerodromul de lângă Djankoi, 31 octombrie

În afară de elicoptere, avioanele de marfă și avioanele de atac Su-25 zboară adesea în Djankoi, arată imaginile Planet Labs. Aerodromul pare să aibă cel puțin trei depozite cu muniție, precum și zone echipate pentru sisteme de rachete antiaeriene.

Atacarea aerodromului Djankoi ar complica și mai mult problemele logistice ale trupelor rusești din sudul Ucrainei și ar fi „foarte eficient, oportun și util” pentru forțele ucrainene din regiunea Herson, a declarat Kevliuk.

Alte două aerodromuri au atras, de asemenea, atenția analiștilor.

Avioanele de la HvardiIske, la aproximativ 22 de kilometri nord de capitala Crimeei, Simferopol, aprovizionează avioanele de luptă Su-25 și bombardierele Su-24 pe care Rusia le folosește, cel mai ades, în atacurile sale aeriene cu rază scurtă de acțiune pe teritoriul controlat de Ucraina. Potrivit analiștilor, avioanele Su-35 sunt reparate de o fabrică din orașul de coastă Evpatoria din vestul Crimeei.

Un avion de luptă rusesc Su-25 participă la un antrenament de luptă.

Acest aerodrom găzduiește, de asemenea, un regiment care este unul dintre principalele grupuri aeriene ale armatei ruse.

Fotografie făcută de satelitul Planet Labs: aerodromul Hvardiiske pe 13 noiembrie

În sud-vest, imaginile Planet Labs din 15 noiembrie arată avioane de luptă Suhoi Su-27, Su-34 și MiG-31 staționate pe aerodromul Belbek, la est de orașul-port Sevastopol din Crimeea, unde se află Flota rusă a Mării Negre. Avioanele de vânătoare par să reprezinte majoritatea aeronavelor de acolo.

Fotografie făcută de satelitul Planet Labs: aerodromul Belbek, 15 noiembrie

În 2018, Rusia intenționa ca Belbek să fie folosit pentru bombardiere strategice, dar imaginile din satelit nu arată niciunul dintre acestea în prezent - cel mai probabil pentru că staționarea bombardierelor la bazele aeriene rusești Enghels sau Șaikovka este mai sigură decât riscul distrugerii lor de către o dronă sau o rachetă în Crimeea, spune Denis Tomenciuk, editorul site-ului de știri aviatice MilitaryAviation.in.UA.

Începând din august, au avut loc explozii și incendii la toate cele trei baze.

Marina Militară

Rusia lansează majoritatea rachetelor sale de croazieră Kalibr asupra centrelor de populație ucrainene din apele Mării Negre, în largul Peninsulei Crimeea. La 5 decembrie, Zelenski a promis că Kievul va depune eforturi pentru a se asigura că aceste rachete vor ajunge pe fundul mării.

O imagine Planet Lab din 9 noiembrie arată navele Proekta 1239 și 1241, de pe care sunt lansate rachetele de croazieră, andocate în apropiere de golful Sevastopolului, la câțiva kilometri de Sevastopol, unde se află flota rusă din Marea Neagră.

O imagine satelitară Planet Lab din golful Sevastopol pe 9 noiembrie

Aceste nave ies de obicei în Marea Neagră „pe o distanță foarte scurtă” și își lansează rachetele de acolo, evitând astfel riscul ca o rachetă să le lovească, a comentat un fost adjunct al șefului Marinei ucrainene, Andri Rijenko, pentru emisiunea Crimea.Realities de la RFE/RL.

Nu se cunosc alte locuri pentru depozitarea rachetelor de croazieră Kalibr, în afară de cele aflate la bordul navelor, dar Voroncenko, care a supravegheat Marina ucraineană din 2016 până în 2020, crede că acestea ar putea fi păstrate în tunelurile montane Inkerman din sud-vestul Crimeei. Ucraina a folosit anterior acest amplasament pentru a depozita torpile, mine și muniție pentru echiparea navelor, a spus el.

„Aceste tuneluri sunt foarte sigure”, a declarat Voroncenko pentru Crimea.Realities, care este, de asemenea, un departament al serviciului ucrainean al RFE/RL. „Va fi nevoie de mult efort pentru a lovi aceste formațiuni”.

În afară de navele de rachete Kalibr (Proecta 1239 și 1241), imaginea de mai sus arată nave-amfibii mari (Proecta 1135, 1171, 775), nave de patrulare (Proecta 22160) și un crucișător Proecta 11356, care este fie nava amiral dezactivată a flotei din Marea Neagră, Amiralul Makarov, fie fregata Amiralul Essen.

Lipsa de spațiu face ca aceste nave să fie andocate una lângă alta în Sevastopol. O aparentă navă de patrulare - care probabil operează un dispozitiv de monitorizare subacvatică cu o rază de 1 kilometru, potrivit lui Rijenko - staționează permanent în centrul golfului.

Rețele antirachetă și apărare antiaeriană

Atacarea acestor ținte din Crimeea ar putea reprezenta o provocare, spun experții militari. Atunci când forțele rusești au anexat peninsula în 2014, au obținut și controlul asupra rețelei de apărare antiaeriană S-300 și Buk. De atunci, Rusia a adăugat sistemele antiaeriene S-400 și sistemele de rachete de coastă Bal și Bastion.

Imaginile satelitare furnizate de Planet Lab arată șase lansatoare mobile de rachete Bastion-P într-un zonă din apropierea de Feodosia, oraș regional nu departe de strâmtoarea strategică Kerci, unde se află podul construit de ruși care leagă Crimeea de Rusia și care a fost grav avariat de o explozie pe care Moscova a pus-o pe seama Ucrainei.

Imagini din satelit ale Planet Labs cu o bază militară și lansatoare de rachete de croazieră Bastion-P lângă Feodosia pe 31 octombrie

Cu toate acestea, Kevliuk spune că locul ar fi mai degrabă o tabără militară decât „un loc de unde se trage”.

Alte imagini din satelit arată sistemele Bastion pe versanții muntoși din sudul Crimeei.

Experții consideră că muniția pentru aceste complexe antiaeriene și de coastă este cel mai probabil depozitată în orașul Ciornomorske, situat pe coasta de vest a Crimeei.

Scris de Elizabeth Owen, pe baza reportajului realizat de Ihor Tokar de la Crimeea.Realities de la RFE/RL și Kyrylo Ovsyaniy de la Schemes