Fotografii exclusive: Adăposturile nucleare concepute de sovietici ascunse în metroul din Praga

Momentul în care o ușă de 20 de tone, proiectată să reziste la o explozie nucleară, s-a închis în timpul testelor efectuate într-o stație de metrou de sub străzile din Praga.

Ușa face parte din sistemul de protecție al metroului praghez (Ochranny System Metra sau OSM), o rețea de adăposturi întărite concepute pentru a proteja oamenii în timpul unui atac nuclear, chimic sau biologic. 

Inginerii privesc cum ușa antiexplozie este închisă deasupra șinelor de metrou. 

OSM a fost încorporat în rețeaua de metrou din Praga începând din 1974, când pericolul războiului nuclear era la ordinea zilei în Europa.

Un tren de metrou își începe prima călătorie a zilei în timp ce o ușă antiexplozie este testată în apropiere.

Astăzi, autoritățile din Praga descriu scopul OSM ca fiind atât „protejarea populației împotriva efectelor armelor de distrugere în masă pentru o perioadă de 72 de ore”, cât și „izolarea secțiunilor metroului în cazul unei inundații majore”.

Un muncitor de la metrou inspectează un perete de prize ale filtrelor de aer din OSM.

Rețeaua de adăposturi este proiectată pentru a găzdui până la 320.000 de persoane în interiorul mai multor stații de metrou special echipate și în tunelurile dintre acestea.

Un ventilator într-o cameră despre care lucrătorii spun că este asurzitor de zgomotos atunci când OSM este în funcțiune. 

Josef Filip, managerul tehnic al OSM, a declarat pentru RFE/RL că rețeaua de adăposturi a fost un secret de stat în timpul regimului comunist susținut de sovietici în Cehoslovacia. „A fost construită în timpul Războiului Rece și la acea vreme era sub controlul armatei”, spune el.

O fotografie de arhivă din 2018 arată o ușă antiexplozie în interiorul metroului din epoca sovietică din Tașkent, Uzbekistan.

Rețeaua de adăposturi nucleare din interiorul metroului din Praga este una dintre puținele de acest tip din lume. Unele secțiuni ale metrourilor din Moscova, Kiev și Tașkent (foto) sunt, de asemenea, echipate pentru a proteja oamenii de armele de distrugere în masă. 

Filtrele de aer din interiorul OSM din Praga care ar fi activate în cazul în care atmosfera exterioară ar fi contaminată cu praf radioactiv sau dacă Praga ar fi lovită cu o armă biologică sau chimică.

Unele informații despre OSM rămân secrete. Compania de transport a orașului Praga a solicitat RFE/RL să nu specifice stația de metrou în care au fost realizate aceste imagini.

O supapă de aer în sistemul de ventilație al OSM.

Filip spune că în fiecare noapte se fac teste pe OSM pentru a se asigura că acesta este pregătit. Compania de transport a declarat pentru RFE/RL că este greu de cuantificat costul total pentru operarea sistemului, dar pentru „reparații și întreținere” se cheltuiesc aproximativ 80 de milioane de coroane cehe (3,3 milioane de dolari) pe an.   

Un coridor de ventilație printr-o secțiune a unei stații de metrou din Praga.

Accesul la apă în interiorul OSM din Praga se face prin rețeaua de alimentare a orașului. Adăposturile dispun, de asemenea, de bazine de stocare a apei care pot fi umplute în caz de prăbușire a infrastructurii în lumea exterioară.

Rezervoare care alimentează cu motorină sistemele de ventilație și generatoarele electrice din interiorul unui adăpost OSM. 

În interiorul OSM nu se păstrează alimente. Filip spune că „se așteaptă ca oamenii care vin aici în caz de urgență să își aducă propria hrană”.

O ușă sigilată în interiorul OSM care se închide după ce lumina roșie de deasupra ușii începe să clipească și sună o alarmă. 

Doar unele stații de metrou din Praga sunt echipate pentru a se închide ermetic în caz de război nuclear. Compania de transport a orașului Praga enumeră stațiile pe o hartă interactivă, împreună cu tunelurile de metrou dintre ele care ar putea servi drept refugiu. 

O ușă antiexplozie la stația de metrou Dejvicka din Praga, văzută în timp ce se apropie un tren.

Cea mai mare parte a OSM a fost construită în timpul Războiului Rece, dar versiuni actualizate ale sistemului din era sovietică au fost încorporate în unele stații de metrou mai noi construite de Cehia independentă.

Un muncitor de la metrou trece printr-un perete de deflectoare concepute pentru a încetini fluxul de aer în subteranul din Praga.

Un purtător de cuvânt al companiei de transport din orașul Praga a confirmat că, având în vedere capacitatea limitată a OSM de mai puțin de un sfert din populația de 1,4 milioane a capitalei cehe, „nu se poate presupune că toți locuitorii vor fi adăpostiți în metrou” în caz de război.

Ventilatoare în interiorul unei stații de metrou din Praga.

„Mulți locuitori vor părăsi Praga înainte de începerea unui conflict armat”, preconizează purtătorul de cuvânt al companiei de transport urban din Praga. 

 

O cadă de baie și robinete în adăpostul Folimanka, un buncăr subteran din centrul extins al Pragăi conceput pentru a găzdui oameni în cazul unui atac nuclear.

Pe lângă OSM, Praga dispune de spațiu în interiorul unei rețele separate de buncăre nucleare funcționale din perioada Războiului Rece, cum ar fi cel de aici, capabil să găzduiască aproximativ 150 000 de persoane pentru aceeași perioadă de 72 de ore ca OSM. 

Telefoanele din interiorul camerei de control a unui adăpost OSM. 

Compania de transport care se ocupă de OSM spune că „este nevoie de un anumit timp pentru a pune sistemul de protecție în alertă”, fără a preciza mai mult.

O stație de metrou din Praga, în centrul capitalei cehe. 

„Atunci când se atinge cel mai înalt grad de pregătire, închiderea adăpostului este o chestiune de câteva minute”, a declarat pentru RFE/RL purtătorul de cuvânt al companiei de transport urban din Praga, înainte de a adăuga: „Nu este posibil să folosiți metroul pentru a vă ascunde în cazul unui așa-numit atac brusc”.

Butoane pe un birou într-o cameră de control a unui adăpost OSM. 

Odată cu recentele escaladări în relația dintre Rusia și Occident, o critică persistentă printre cehi a sistemului de adăpost - referitoare la costul său - a dispărut.

Un coridor pe sub Praga, lângă o stație de metrou publică. 

Înainte de invazia rusă la scară largă din Ucraina, mai mulți membri de rang înalt ai consiliului municipal făceau presiuni pentru dezafectarea adăposturilor nucleare din Praga. 

O ușă este închisă în timpul testării unui adăpost OSM.

Astăzi, argumentele privind închiderea rețelei de adăposturi din Praga au dispărut. 

O stație de metrou din Praga văzută pe 5 decembrie.

Mai multe țări europene, inclusiv Germania, vecina Cehiei, fac pregătiri active pentru a-și adăposti populația la nevoie, în contextul a ceea ce se numește „înrăutățirea situației de amenințare internațională”. 

RFE/RL a avut acces fără precedent la o rețea de adăposturi din epoca Războiului Rece din metroul praghez, concepute pentru a fi un refugiu în timpul războiului.