Fotograful care a surprins ultimii ani ai Rusiei țariste și apoi a dispărut

Considerat primul fotoreporter al Rusiei, Karl Bulla a creat o înregistrare vie a Sankt-Petersburgului în pragul revoluției, apoi a plecat spre o insulă din Marea Baltică. Foto: Karl Bulla

Fetele din clasa superioară fiind pregătite să danseze mazurca la Sankt Petersburg înainte de 1917.

Călugării de la mănăstirea Konevsky pozează pe pietrele lacului Ladoga, chiar la nord de Sankt Petersburg, în jurul anului 1900.

Un patinator așteaptă apelul de plecare într-o cursă din Sankt Petersburg la începutul anilor 1900. Aceasta este opera lui Karl Bulla, primul fotoreporter „acreditat” al Rusiei.

Aceasta este opera lui Karl Bulla, primul fotoreporter „acreditat” al Rusiei.

Bulla (ilustrată la sfârșitul carierei sale) s-a născut în 1855 în Glubczyce de astăzi, sudul Poloniei. La vremea respectivă, orașul se afla în Prusia - o națiune de limbă germană.

În circumstanțe neclare, Bulla și-a făcut drum spre Sankt Petersburg la vârsta de 11 ani. Pe-atunci era ceva obișnuit ca băieții din orașele mici să se îndrepte spre luminile strălucitoare ale celui mai apropiat oraș pentru ucenicie, dar nu se știe de ce Bulla și-a stabilit obiective turistice asupra îndepărtatei capitale rusești.

Strada principală din Sankt Petersburg, Nevsky Prospekt, într-o dimineață aglomerată la începutul anilor 1900, fotografiată de Karl Bulla.

Băiatul vorbitor de limbă germană și-a început cariera făcând comisioane pentru o companie de accesorii foto din Sankt Petersburg. Într-un timp record, Bulla a învățat să stăpânească limba rusă și meșteșugul înfloritor al fotografiei. În 1875, fotograful autodidact și-a deschis propriul studio.

Mathilde Kschessinska, primă-balerină și amanta lui Nicolae al II-lea, ultimul țar al Rusiei.

În una dintre reclamele de început pentru serviciile sale, Bulla declara că, „fotografiază oricând și oriunde, la orice oră din zi sau din noapte...”.

Demonstrație cu „schiurile cu pânză” pe râul Neva înghețat în jurul anului 1910.

În 1886, Bulla - deja remarcat pentru talentul său - a primit o licență de la guvernatorul Sankt Petersburgului pentru „a crea scene fotografice ale capitalei și ale vecinătății acesteia, cu condiția să nu cauzeze niciun impediment publicului și mijloacelor de transport în timpul muncii sale.”

Un grup de cai salvat după ce un pod s-a prăbușit în apa înghețată a unui canal din Sankt Petersburg.

Datorită permisului său, permițându-i să lucreze în mare parte fără obstacole, Bulla a devenit primul fotoreporter acreditat din Rusia.

Un bărbat care vinde cvas rece - o băutură dulce, asemănătoare berii, făcută din pâine neagră fermentată - care este populară în timpul verilor rusești.

Bulla a profitat la maximum de „acreditarea” sa, care i-a permis accesul la înalta societate, precum și la lumea săracă și uneori violentă a claselor inferioare ale Rusiei.

O bucătărie pentru săracii din Sankt Petersburg fotografiată în 1911.

O mare parte din populația Rusiei la începutul secolului a devenit agitată și a început să ceară schimbări politice.

Un grup de bărbați descriși în legenda inițială drept „huligani” care vagabondau pe străzile din Sankt Petersburg în jurul anului 1910. Cel puțin unul dintre bărbați (în centru) are un ochi vătămat.

Starețul unei mănăstiri la sud de Sankt Petersburg în 1913.

Imaginile neobișnuit de clare create de Bulla au fost rezultatul camerelor de tip rucsac pe care le-a folosit. Spre deosebire de filmele și senzorii digitali de astăzi care sunt măsurați în milimetri, imaginile Bulla au fost filmate pe plăci de sticlă cu o lungime de câțiva centimetri.

Scriitorul rus Lev Tolstoi, fotografiat pe moșia sa de la est de Moscova în 1908, la împlinirea a 80 de ani a marelui autor.

Bulla (stânga) cu Tolstoi în timpul sesiunii foto din 1908.

În una dintre puținele și scurtele biografii, fotograful este descris astfel: „Un tip liniștit, de o statură scundă, subțire, cu umerii aplecați și cu părul gri...”.

Fiicele ultimului țar al Rusiei pozează pentru Bulla în 1914.

După ce Bulla a primit permisiunea de a face fotografii „în prezența majestății sale țarului”, cariera lui a cunoscut apogeul. Era un om bogat, cu nenumărate oportunități artistice. Dar în jurul anului 1917 a părăsit brusc Rusia pentru a locui pe insula Saaremaa din Estonia. A plecat împreună cu proaspăta sa soție estonă.

Luptătorul Karl Pospischil pozând în studioul lui Bulla.

Astăzi nu ne este clar de ce celebrul fotograf și-a împachetat brusc viața pentru a se îndrepta spre o insulă obscură de pe Marea Baltică. Unii istorici au speculat că ostilitatea crescândă față de Germania pe fundalul Primului Război Mondial, iar Bulla – și aceasta o cunoșteau rușii – era de origini germane. O altă teorie, potrivit căreia Bulla era un homosexual clandestin, a fost lansată de mass-media occidentală.

Dar o carte publicată de o organizație istorică rusă susține că Bulla a părăsit Rusia cu intenția de a se întoarce, dar evenimentele din Rusia au făcut acest lucru practic imposibil.

O fotografie făcută de fiul lui Karl Bulla, Viktor, la câteva clipe după ce o mulțime de manifestanți au fost mitraliați în mijlocul tulburărilor în masă din Sankt Petersburg în vara anului 1917. Fotografia a fost făcută de pe acoperișul de lângă studioul foto al lui Karl Bulla.

Oricare ar fi fost motivul plecării sale, Bulla și-a ales ziua plecări la întâmplare. După revoluția din 1917 țarul a fost răsturnat, capitala țării a fost aruncată în luni de haos, iar noua clasă de conducători cruzi - comuniștii - au preluat puterea. Legăturile Bullei cu societatea înaltă, precum și bogăția sa personală l-ar fi făcut o țintă sigură pentru noua orânduire din Rusia.

Bulla a murit în exil la Saaremaa în 1929.

Una dintre fotografiile fiului lui Karl Bulla, Viktor. În imagine un grup de tineri comuniști la un curs de antrenamente în anul 1937.

Fiii lui Bulla - Aleksandr și Viktor - ambii fotografi profesioniști, au documentat apariția socialismului revoluționar în țara lor, dar au căzut în curând sub suspiciune pentru legăturile lor cu clasele sociale superioare de origine germanică. Cu câțiva ani înainte de izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, Viktor a fost executat de autoritățile comuniste, în timp ce Aleksandr a fost trimis într-un lagăr de muncă silnică și a murit la scurt timp după întoarcerea sa.

Acest monument dedicat lui Karl Bulla se află astăzi pe o stradă laterală lângă Nevsky Prospekt, chiar lângă locul unde se afla studioul de fotografie al lui Bulla.