Fiecare candidat la presedintia Statelor Unite a primit un raport de la fosti ofiteri superiori din CIA in care este avertizat cu privire la riscuri de securitate, in contextul alegerilor. Care ar fi aceste riscuri? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.
Your browser doesn’t support HTML5
Autorii sint doi fosti directori interimari ai agentiei CIA, Michael Morell si John McLaughlin. Motivul pentru care cei doi au decis sa faca public acest avertisment acum, intr-o faza incipienta a campaniei este fenomenul stirilor false si amestecul strain, in procesul electoral.
Candidatii intrati in finala la prezidentiale primesc de obicei astfel de informari, de la agentii specializate. Fostii ofiteri superiori considera insa ca – data fiind seriozitatea problemei – este de datoria lor sa ofere aceste informatii din timp, pentru ca toti candidatii din preliminarii sa fie pregatiti. „Sintem o natiune incredibil de divizata si exista dezbateri in contradictoriu cu privire la realitati si la adevar” – a spus Morell, adaugind „In chestiuni de securitate nationala, este o situatie primejdioasa”.
Intre temele materialului de informare se numara securitatea cibernetica, extinderea influentei Chinei, relatiile americano-ruse, ambitiile nucleare ale Coreei de Nord si tensiunile cu Iranul.
Analisti care au citit materialul spun ca ceea ce e interesant este ca multe dintre opiniile fostelor oficialitati de la CIA sint diferite de cele ale presedintelui Trump. Peter Clement, fosta oficialitate CIA, descrie de exemplu Rusia ca un rival global, o amenintare la adresa Statelor Unite si aliatilor europeni si conchide ca „eventualitatea imbunatatirii raporturilor ruso-americane este redusa”.
Trump, pe de alta parte, crede ca raporturile sale personale bune cu Putin sint suficiente pentru a rezolva probleme. Tot Donald Trump a spus ca-l crede pe Putin pe cuvint cind spune ca Rusia nu s-a amestecat in alegerile americane. Acum ca a fost absolvit de vina de a fi conspirat cu Rusia in campania din 2016, observatori politici se intreaba ce va face presedintele Statelor Unite, in relatiile cu acea tara. Presiunea a fost data la o parte si apetitul democratilor de a continua sa ancheteze amestecul Rusiei este diminuat.
Premiza este ca daca dupa doi an de anchete, Robert Mueller nu a descoperit o conspiratie Rusia-Trump este putin probabil ca Congresul sa o poate face convingator. Dar asta nu inseamna ca Rusia nu a incercat si reusit sa se amestece in alegerile americane, cae l-au adus pe Trump la putere.