Proiectul de buget al guvernului Chicu se lovește de critici dure în Parlament

Guvernul Chicu, sprijinit de PSRM, a înaintat în Parlament proiectul de buget pe 2021, adoptat luni, 30 noiebrie.

Comisiile parlamentare de resort ar urma să examineze miercuri proiectul de buget pe 2021 și politica bugetar-fiscală, aprobate luni de guvernul Chicu, urmând ca primul vot să aibă loc până la sfârșitul săptămnii. O viteză de adoptare criticată de fracțiunea parlamentară DA, care a anunțat că va cere miercuri amânarea votului. Dorim să lucrăm calitativ cu proiectele de legi, mai ales cu documentele de o asemenea importanță majoră” se arată într-o declarație de presă a fracțiunii parlamentare DA.

### Vezi și... ### De ce se grăbesc socialiștii?

Într-un interviu acordat săptămâna trecută Europei Libere, premierul Ion Chicu susținea că deputații vor avea timp suficient pentru amendamente, între primul și al doilea vot în plen: „(...) să le voteze în prima lectură, dacă vor binevoi și dacă va fi susținere, iar apoi, între prima și a doua lectură, tot vor avea cred că în jur de două săptămâni, astfel încât să fie timp pentru amendamente, pentru descusut, pentru decizii dacă mai țin guvernul sau nu etc.”spunea premierul, în interviul cu Europa Liberă.

Tot miercuri, fracțiunea PAS a solicitat guvernului să retragă imediat proiectele de lege cu privire la buget și politică fiscală și să propună Parlamentului proiecte noi, care să corespundă nevoilor oamenilor. Prim-vicepreședintele PAS, deputatul Igor Grosul a denunțat încălcări fără precedent ale normelor de transparență, menționând că documentele nu au fost supuse consultărilor publice, nu s-a acordat suficient timp pentru examinarea lor, chiar dacă sunt proiecte extrem de voluminoase, de câteva sute de pagini.

Proiectul de buget și politică fiscală pe 2021 a fost criticat și de Partidul Democrat.

În interviul cu Europa Liberă, premierul Ion Chicu recunoștea că neavând o majoritatea formală în Parlament, proiectul de buget ar putea fi respins. Pe de altă parte, la o conferință de presă, președinta aleasă Maia Sandu declara că actualul guvern ar trebui să demisioneze, odată cu încheierea mandatului președintelui Iogr Dodon dar înainte să ducă la capăt sarcini cruciale, cum este bugetul de anul 2021.

### Vezi și... ### Maia Sandu intenționează să discute cu premierul Ion Chicu despre „situația reală din țară”