Fracțiunea parlamentară DA cere audieri privind cumpărarea vaccinului chinezesc

Vaccinul Sinovac, dozat in seringi, China, septembrie 2020.

Fracțiunea Platforma DA cere audierea prim-ministrului interimar, Aureliu Ciocoi, după ce autoritățile au anunțat că vor să cumpere 400 de mii de doze de vaccin CoronaVac, produs de SINOVAC BIOTECH LIMITED din China.

Vineri, 9 aprilie, Ministerul Sănătății din Republica Moldova a anunțat că va achiziționa 400 de mii de doze de vaccin CoronaVac . Vaccinul este aprobat în 20 de țări iar în Europa este utilizat în Bosnia și Abania, Turcia, Ucraina și posibil R. Moldova. În Ucraina, de marți 13 aprilie, începe vaccinarea cu CoronaVac, informează RBC Ucraina.

### Vezi și... ### La Chișinău s-a decis contractarea directă a 400.000 doze de vaccin chinezesc CoronaVac

La sfârșitul săptămânii, pe de altă parte, pentru prima dată, un oficial chinez din domeniul sănătății publice a apreciat că vaccinurile anti Covid-19 produse în China nu au o eficacitate ridicată, motiv pentru care ar trebui „combinate”. Directorul Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, Gao Fu a declarat că vaccinurile „nu oferă o rată ridicată de protecție”, într-o conferință de presă.

Idee de amesteca vaccinurile pentru a le mări eficacitatea este deja testată în Marea Britanie, unde se lucrează la o combinație între produsele AstraZenca (vaccin clasic) și Pfizer/BioNTech (vaccin bazat pe ARN mesager).

În China sunt omologate numai vaccinurile produse în țară iar la lansare, firma Sinopharma (care a exportat deja milioane de doze în lumea întreagă) a declarat că produsul său are o eficacitate de 79,3%, deși experții atrăgeau atenția că mai lipsesc date importante.

În China, a precizat Gao Fu, 34 de milioane de oameni au primit ambele doze de vaccin, 65 de milioane numai prima la o populație de aproape un miliard 400 de milioane de oameni.