Ministerul de Interne anunță că a încheiat căutările fragmentelor de rachetă descoperite joi, 16 februarie, în satul Larga, din raionul Briceni.
În urma verificărilor, specialiștii au ajuns la concluzia că fragmentele de rachetă nu prezintă vreun pericol. Resturile de rachetă și alte componente au fost depozitate pe teritoriul sectorului Poliției de Frontieră Larga.
Poliția de Frontieră a deschis un dosar penal care, împreună cu materialele acumulate, va fi transmis procurorilor.
Acesta este al patrulea caz în care resturi ale unor rachete provenite din bombardamente asupra Ucrainei cad pe teritoriul Republicii Moldova.
În raionul Briceni au mai fost depistate fragmente de rachetă pe 5 decembrie 2022 și pe 14 ianuarie 2023. Ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, a precizat ulterior că acestea erau părți componente din complexul aerian S-300, însă proveniența lor nu a fost stabilită. Astfel de sisteme antiaeriene, de producție sovietică, există în dotarea armatelor mai multor țări, inclusiv ale Rusiei și Ucrainei.
În primul incident, care a avut loc la Naslavcea, raionul Ocnița, pe 31 octombrie 2022, autoritățile au precizat că a fost vorba de o rachetă de producție rusească, de tip Kalibr, care ar fi fost lansată de pe o navă maritimă.
Pe 10 februarie, o rachetă a traversat spațiul aerian al Republicii Moldova, deasupra comunei Mocra din regiunea transnistreană și, ulterior, deasupra comunei Cosăuți, din raionul Soroca, cu direcția spre Ucraina.
Ministerul de Externe a reiterat că atacurile rusești cu rachete asupra Ucrainei vecine afectează direct și negativ cetățenii R. Moldova. Chișinăul cheamă Rusia să oprească agresiunea militară asupra Ucrainei care cauzează numeroase pierderi de vieți omenești și distrugeri materiale.