Frank Schwabe: „Totul a început cu ocuparea de către Rusia a teritoriilor ucrainene…” (VIDEO)

Plenul APCE de la Strasbourg

O nouă procedură complementară între Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei și Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) permite, în premieră, organizației de la Strasbourg să excludă statele membre care încalcă grav obligațiile statutare. Vizate sunt Rusia, Polonia, Ungaria și Azerbaidjan, care deja au violat regulile Consiliului Europei (CoE) și APCE, dar pentru sancționarea cărora nu exista o procedură clară. „Această procedură dă putere APCE”, spune, într-un interviu pentru Europa Liberă, liderul delegației germane la APCE, Frank Schwabe (PPE), raportorul APCE în acest dosar. Procedura complementară trebuie să aibă o natură „credibilă, previzibilă, reactivă și reversibilă”, și nu exclude dialogul cu statul în cauză, pentru remedierea problemelor care au condus la declanșarea procedurii, mai spune parlamentarul german.

Your browser doesn’t support HTML5

Interviu cu Frank Schwabe


Europa Liberă: Comitetul de Miniștri și APCE au adoptat o nouă procedură ca răspuns la violarea, de către mai multe state membre, a obligațiilor statutare ale organizației. Înțeleg că totul a plecat de la anexarea Crimeei de către Rusia…

Frank Schwabe: „Evident, totul a început cu ocuparea de către Rusia a teritoriilor ucrainene. APCE a sancționat membrii ruși, pentru că a considerat că sunt și ei responsabili, ca reprezentanți ai puterii legislative, pentru deciziile politice de la Kremlin. Atunci, membrii Dumei de Stat au decis să nu mai participe la lucrările APCE. Pe de altă parte, Rusia a participat în tot acest răstimp la lucrările Comitetului de Miniștri al CoE, ceea ce a rezultat într-o situație dezechilibrată. Ca atare, Comitetul de Miniștri și APCE au adoptat această procedură complementară care le permite să acționeze unitar pentru a apăra valorile și principiile acestei organizații.”

Europa Liberă: Și ce prevede această procedură?

Your browser doesn’t support HTML5

Frank Schwabe (APCE) despre procedura privind exluderea din Consiliul Europei

Frank Schwabe: „Că atunci când un stat membru încalcă principiile și obligațiile asumate ca membru al CoE sau APCE, atunci Secretarul general al organizației, Comitetul de Miniștri sau APCE pot declanșa procedura de excludere a acelui stat din Consiliul Europei. Nu cred că există altă organizație asemănătoare atât de puternică cum este APCE acum. Acum că avem această procedură o putem folosi, dar în mod responsabil.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, mulţi membri APCE sunt de părere că e mai înțelept să rămâneți în dialog cu Rusia, decât să întrerupeți contactul prin măsuri radicale ca excluderea din organizație. De asemenea, contează și aspectul bugetar, poate, spun unii. Dar, potrivit acestei proceduri, nu contează dacă o țară este mare sau mic contribuitor la bugetul CoE. Dacă a violat regulile, este forțată să plece.

Scopul este să dăm putere acestei organizaţii să îşi apere valorile și principiile...


Frank Schwabe: „Așa este. Dar nu acesta este scopul nostru - excluderea. Sunt însă câteva țări care forțează nota, fie că vorbim de Polonia, de Ungaria sau Azerbaidjan sau Rusia. Aceasta este o organizație de valori și reguli. Când a aderat la organizaţie, fiecare țară s-a angajat să respecte regulile. Acum, cu această nouă procedură, vom putea declanșa procedura de excludere. Nu este ușor, ne trebuie cvorum. Apoi se declanșează un mecanism care aduce țara în linie cu obligațiile asumate. Discutăm cu țările implicate, lucrăm împreună, dar la final ar putea însemna că nu mai pot fi membri ai acestei organizații, pentru că au subminat valorile organizației atât de mult încât trebuie să spunem: stop! nu mai puteţi fi colegi cu noi, membri în această organizație. Dar nu acesta este scopul, așa cum menționam mai devreme. Scopul este să dăm putere acestei organizaţii să îşi apere valorile și principiile.”