Franța și Germania cer Poloniei să respecte „valorile și regulile comune” ale UE

Jean-Yves Le Drian (stânga) și Heiko Maas (dreapta)

Miniștrii de externe german și francez au emis o declarație comună în care spun că Polonia are atât obligația morală, cât și cea legală de a respecta normele comune ale Uniunii Europene, la care a aderat în 2004.

Heiko Maas din Germania și Jean-Yves Le Drian din Franța și-au publicat declarația vineri târziu, ca reacție la o decizie din această săptămână a curții constituționale poloneze. Curtea a decis joi că Constituția poloneză are prioritate asupra legilor UE, în unele cazuri.

„Aderarea la UE implică cu o fidelitate deplină și nerestricționată față de valorile și regulile comune”, au spus Le Drian și Mass.

### Vezi și... ### Conflictul Poloniei cu UE privind primatul dreptului european

„Respectarea și aplicarea acestora trebuie îndeplinite de fiecare stat membru”, au adăugat ei. „Desigur, acest lucru este valabil și pentru Polonia, care are un loc foarte central în cadrul UE."

„Aceasta nu înseamnă doar o obligație morală. Înseamnă și o obligație legală”, au mai spus miniștrii.

Unii lideri europeni se tem că hotărârea curții poloneze ar putea aduce haos juridic în UE, iar mulți polonezi se tem că este un pas spre ieșirea Poloniei din UE.

Principalul lider al opoziției din Polonia, Donald Tusk, a cerut polonezilor să apere calitatea de membru al UE a țării lor în protestele planificate pentru duminică seară la Varșovia și în alte orașe poloneze.

Criticii subliniază că Tribunalul Constituțional al Poloniei este un organism politizat, cu mai mulți judecători care ar fi fost numiți ilegal. Ei mai spun că tribunalul nu are autoritatea de a pronunța o hotărâre cu potențiale consecințe enorme pentru viitorul Poloniei în UE și locul său în structurile occidentale.