„Fratele” lui Putin din Bolivia, președintele Arce, a rezistat unei tentative de puci

Luis Arce (în stânga) după tentativa eșuată de lovitură de stat, în balconul Palatului Prezidențial din La Paz, la 26 iunie.

Rusia și-a exprimat joi sprijinul pentru președintele bolivian Luis Arce, al cărui regim a fost ținta unei tentative de lovitură de stat la scurt timp după ce el fusese oaspetele special al Forumul Economic de la St. Petersburg.

Doi comandanți militari bolivieni au fost arestați miercuri, după ce soldații și tancurile luaseră poziții în fața palatului prezidențial din Plaza Murillo, în inima capitalei La Paz.

Unul din tancuri a încercat să doboare poarta metalică a palatului, cum a relatat AFP.

Dar la scurt timp soldații și tancurile s-au retras din piață, iar după cinci ore de insurecție, tentativa de puci a luat sfârșit.

De la balconul palatului prezidențial, pe fondul unor mari manifestări de sprijin popular, Luis Arce a spus apoi: „Nimeni nu ne poate lua democrația!”.

Arce, care conduce partidul Mișcarea spre Socialism (MAS), a fost prezentat cu mare fast drept oaspetele principal al președintelui rus Vladimir Putin la recentul Forum Economic din St. Petersburg, din 5-8 iunie, unde au fost mers și reprezentații opoziției pro-ruse din Moldova.

Președintele rus Vladimir Putin a discutat cu Luis Arce inclusiv despre posibila intrare a Boliviei în gruparea de state BRICS, participarea Rosatom la proiecte de energie nucleare în Bolivia și a companiilor rusești la exploatarea litiului, un material important pentru bateriile electrice.

La St. Petersburg, Arce i s-a adresat lui Putin cu formula „frate președinte”, spunând că au în comun „o agendă și multe visuri”.

Tot cu „frate” i s-a adresat lui Putin alt oaspete intens mediatizat la St. Petersburg, președintele din Zimbabwe, Emmerson Mnangagwa.

După tentativa eșuată de puci, de miercuri, ministerul de Externe de la Moscova și-a exprimat „sprijinul neclintit” pentru Arce și „solidaritatea frățească cu Bolivia, partenerul nostru strategic de nădejde”.

Statele Unite au spus că urmăresc cu atenție evenimentele din Bolivia și au îndemnat la calm. Tentativa de puci a fost condamnată de multe țări din America Latină, ca Chile, Peru, Mexic și Brazilia. (M.Ț.)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te